Conusexisie

Met deze operatie worden alle uitgangen van de melkgangen waaruit vocht lekt verwijderd.

Als u last heeft van tepelvloed, is er een kleine kans dat u borstkanker heeft. Ook kan het erg vervelend zijn als er steeds vocht uit uw tepel komt. Om dit te stoppen, kan een conusexcisie nodig zijn. Daarna is de kans dat er vocht lekt fors kleiner.

U krijgt deze operatie als u tepelvloed uit meerdere melkgangen heeft en die blijft doorgaan. Als de tepelvloed slechts uit één melkgang komt, past een microdochectomie wellicht beter bij uw klachten.

Toon meer

Hoe verloopt een conusexcisie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De arts maakt een snee rond de tepelhof. Daarna verwijdert de arts alle uitgangen van de melkgangen. Een deel van dit weefsel wordt na uw operatie microscopisch onderzocht. De operatie zorgt ervoor dat u geen last meer heeft van tepelvloed.

Nevenwerkingen van deze ingreep zijn een litteken. In geval van infectie kan dit litteken weer opengemaakt moeten worden waarna het litteken vertraagd geneest. Uiteindelijk geneest het altijd netjes.

U dient er rekening mee te houden dat borstvoeding na deze operatie onmogelijk is of verstoord kan zijn. Toch is het mogelijk dat de melkgangen weer een traject vormen naar de tepel. Het is aldus zeker de moeite waard om na een zwangerschap te proberen of borstvoeding mogelijk blijft na een conusexcisie.

Waar vindt een conusexcisie plaats?

De operatie gebeurt op de operatiekamers (OK) van CWZ. Deze operatie vereist nauwelijks of geen voorbereiding. Zij gaat in dagbehandeling, u komt 's ochtends en kan 's middags na de operatie het ziekenhuis verlaten.

De nazorg is beperkt: verbandje over het litteken volstaat. Bij problemen dient u zich te melden.

De uitslag van het pathologisch onderzoek wordt met u besproken na 10-14 dagen, op de polikliniek heelkunde. Het is mogelijk dat aan de hand van dit onderzoek verdere diagnostiek en behandeling wordt ingezet.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.