Netvliesfoto (fundus)

Wat is een netvliesfoto (fundus)?

U kunt bij ons terecht voor het maken van een controle foto van het netvlies van uw ogen. Met deze controle kunnen wij de bloedvaatjes van uw netvlies beoordelen en eventuele afwijkingen in een vroeg stadium ontdekken.

Wanneer krijgt u een foto van uw netvlies?

Onder andere bij suikerziekte (diabetes mellitus type 2) is er een verhoogde kans op aantasting van de kleinste bloedvaatjes in het netvlies dat uiteindelijk het zicht kan belemmeringen. Eén van onze ervaren optometristen beoordeelt de foto waarna u de uitslag via uw huisarts of praktijkondersteuner krijgt.

Waar wordt de netvliesfoto gemaakt?

De foto kan zowel in CWZ als bij u in de buurt worden verricht. Vraag aan uw huisarts of praktijkondersteuner naar de dichtstbijzijnde locatie.

Hoe verloopt het maken van een netvliesfoto?

Het onderzoek is weinig belastend en duurt ongeveer 20 minuten. In sommige situaties krijgt u een oogdruppel om de pupil wijder te maken. Voor het maken van een foto vraagt de laborant u eerst plaats te nemen, uw kin in een houder te plaatsen en uw hoofd goed stil te houden. Tijdens de fotografie ziet u een scherpe lichtflits wat soms een branderig gevoel in uw oog kan geven.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening glasvochtbloeding.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.