Mediastinoscopie

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie waarmee de longchirurg kijkt in het gebied tussen de longen (het mediastinum) achter het borstbeen.

U bent onder narcose. Meestal worden er hapjes van de daar aanwezige lymfeklieren (biopten) genomen. In CWZ is ook goede ervaring met de EBUS-techniek waarbij de longarts meestal met een minder belastende ingreep en zonder narcose een duidelijke diagnose kan stellen.

U krijgt een mediastinoscopie als de lymfeklieren in het mediastinum vergroot zijn. De arts wil weten of er uitzaaiingen van longkanker in de lymfeklieren zitten of dat er bijvoorbeeld sprake is van sarcoïdose (een ontstekingsziekte van de longen).

Toon meer

Waar vindt een mediastinoscopie plaats?

Een mediastinoscopie vindt plaats op de operatiekamer. Hiervoor wordt u opgenomen op de afdeling kort verblijf. U blijft meestal één nacht in het ziekenhuis.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.