Bloeddrukmeting zwangerschap

Bij iedere zwangerschapscontrole wordt uw bloeddruk gemeten.

Een gezonde zwangere heeft een bloeddruk van 120/80 mmHg. Afwijkend is boven de 140/90 mmHg. Een lagere bloeddruk tijdens de zwangerschap is normaal.

Hoe verloopt een bloeddrukmeting bij zwangerschap?

U krijgt een band om uw bovenarm. Omdat deze wordt opgeblazen, ontstaat even een knellend gevoel. De band is via een slangetje verbonden met de bloeddrukmeter. Terwijl de lucht de band uitloopt, luistert de verloskundige of arts met de stethoscoop in de elleboogplooi: daar zijn kloppende tonen van de slagader hoorboor. Op de bloeddrukmeter wordt bij de eerste hoorbare toon de bovendruk afgelezen en bij de laatste hoorbare toon de onderdruk. Bij automatische bloeddrukmeters is luisteren met de stethoscoop niet nodig. De bloeddrukmeting bestaat dus uit 2 getallen/waarden. Als er aanwijzingen zijn van mogelijke complicaties zal de verloskundige of gynaecoloog u verder informeren en adviseren.

Waar vindt een bloeddrukmeting bij zwangerschap plaats?

Een bloeddrukmeting bij zwangerschap vindt plaats op de afdeling gynaecologie / verloskunde van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.