Verzakkingsoperatie bekkenbodem en incontinentie

Dit is een operatie om de verzakking van organen te verhelpen. 

Er zijn verschillende operaties mogelijk, afhankelijk van het orgaan dat verzakt is. Het kan gaan om de baarmoeder, de vaginavoorwand met de blaas, of de vagina-achterwand, meestal met de dikke darm en soms de dunne darm. Soms zijn meer organen tegelijk verzakt. Dan kan een combinatie van operaties nodig zijn.

Toon meer

Hoe verloopt een verzakkingsoperatie?

Operatie aan de voorwand van de vagina
De arts brengt de uitgezakte voorwand op zijn plaats terug door weefsel in te korten en weg te halen.

Baarmoederverwijdering
Deze operatie is nodig als de baarmoeder naar buiten is gezakt.

Operatie aan de achterwand van de vagina
De arts brengt de uitgerekte achterwand van de vagina op zijn plek terug door weefsel weg te halen. Daarna trekt de arts waarschijnlijk ook de bekkenbodemspieren aan de achterkant van de vagina naar elkaar toe. Hierdoor wordt de bekkenbodem steviger en de ingang van de vagina wat nauwer.

Meestal opereert de arts via de vagina. Soms is een buikoperatie beter. De verzakking kan terugkomen. Hetzelfde orgaan kan verzakken, maar ook een ander orgaan kan verzakken. De arts kijkt dan of het plaatsen van een kunststof matje voor u een goede oplossing is.

Waar vindt de verzakkingsoperatie plaats?

De  gynaecoloog voert deze operaties uit op de operatiekamer van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.