Speekselklieroperatie

Tijdens deze operatie verwijdert de chirurg een deel van de speekselklier of de hele klier.

U krijgt een speekselklieroperatie als uw arts een gezwel heeft vastgesteld. Meestal zijn deze gezwellen goedaardig.

Als uw speekselklieren ontstoken of wat dikker zijn, kan het helpen om op zuurtjes te kauwen en uw mond met citroenzuur te spoelen. Soms is een antibioticakuur noodzakelijk. Een operatie is nodig als deze behandelingen onvoldoende resultaat hebben en het gezwel blijft groeien.

Toon meer

Hoe verloopt een speekselklieroperatie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. Bij de speekselklier in de onderkaak maakt de arts een snee van ongeveer 5 centimeter onder de onderkaak. Bij de oorspeekselklier is een vrij grote snee nodig. Deze loopt van voor het oor naar beneden tot een paar centimeter onder de kaakrand. De chirurg haalt daarna een deel van de klier of de hele klier weg. Na de operatie plaatst de chirurg een drain. Hierdoor kan het wondvocht weglopen. De drain wordt de volgende ochtend verwijderd.

Waar vindt een speekselklieroperatie plaats?

Een speekselklieroperatie gebeurt op de operatiekamer. U wordt kort opgenomen.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.