Schedelfractuur

De lichtste vorm van beschadiging van de schedel is de barst in het schedelbot.

Deze kan op een blanco röntgenfoto van de schedel zichtbaar worden gemaakt wanneer de barst loodrecht staat op de kijkrichting. Een barst die schuin staat op de kijkrichting is soms niet zichtbaar. In zo'n geval kan een CT-scan alsnog uitkomst bieden.

De aanwezigheid van een barst zegt op zich zelf niets over de toestand van de hersenen. Maar meestal zijn deze onbeschadigd en is de patiënt normaal bij bewustzijn. Het risico bij een schedelbarst is dat er een epiduraal hematoom kan ontstaan als een slagadertje van het harde hersenvlies door een botsplinter wordt gescheurd. Daarom hebben patiënten met een schedelbarst een geregelde controle nodig. Op zich is behandeling niet nodig. Binnen korte tijd is het bot weer aan elkaar gegroeid.

Groeiende fractuur bij kinderen
Bij kinderen kan door het groeien van de schedel een zogenoemde 'groeiende fractuur' ontstaan. Wanneer onder de schedelbarst het harde hersenvlies is gescheurd, kan tussen de botranden littekenweefsel ontstaan. Hierdoor vergroeit de fractuur niet en door het groeien van de schedel wordt de spleet steeds wijder. Het kan nodig zijn om deze situatie met een operatie te corrigeren.

Toon meer