Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Sportblessure? CWZ sportspreekuur biedt snel en deskundig hulp

21 maart 2023

Na de relatieve rust tijdens de corona-periode ziet CWZ vanaf begin dit jaar een stijging van het aantal sportblessures.

Sportspreekuur | CWZ Nijmegen

We sporten weer volop met zijn allen na de relatieve rust in de coronatijd. Goed voor onze gezondheid, maar helaas ziet CWZ ook het aantal sportblessures stijgen. Daarom is het sportspreekuur van het CWZ weer open. Dit team van orthopedie en sportgeneeskunde helpt je snel en deskundig op weg naar herstel. Doel is sporters snel én verantwoord van hun blessure af te helpen en weer 'speelklaar' te krijgen.

Je kunt na het weekend meteen terecht

Het spreekuur is ontwikkeld speciaal voor ongelukkige sporters. Blessures aan enkels, knieën, schouders zijn helaas niet altijd te voorkomen. Vaak is het lastig om direct vast te stellen hoe ernstig de sportblessure is. In dat geval biedt het sportspreekuur uitkomst. Na het weekend kun je meteen terecht voor een deskundig oordeel. Het spreekuur is altijd op dinsdagmiddag en je kunt na verwijzing door de huisarts bellen met de polikliniek orthopedie voor een afspraak: 024-365 82 65.

Patiëntgerichte behandeling

Ervaren orthopeden en sportartsen doen onderzoek en geven de behandeling die het beste bij de klacht en patiënt past. Borg Leijtens, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in sportletsels: 'De orthopeden en sportartsen van het CWZ sportspreekuur werken nauw samen met fysiotherapeutenradiologenrevalidatieartsen en huisartsen. Dat draagt bij aan een goed en snel herstel. Omdat we op dit sportspreekuur een MRI-scanner tot onze beschikking hebben, kunnen we zeer efficiënt werken en vaak al direct tot een diagnose en behandelplan komen.’ Jacco Jenner, medisch manager orthopedie: ‘We hebben ons team uitgebreid met een orthopedisch chirurg die sportblessures als specifiek aandachtsgebied heeft om de toename aan patiënten met sportgerelateerde klachten op te vangen.’ Sportarts Jeroen Mooren vult aan: 'De huisarts kan goed inschatten of een patiënt primair door de sportarts of orthopedisch chirurg gezien moet worden. Zo nodig vindt overleg plaats en kijkt de sportarts of orthopeed mee.'

Groeiend aantal sportblessures

Na de relatieve rust tijdens de corona-periode ziet CWZ vanaf begin dit jaar een stijging van het aantal sportblessures. Wat kruisbandblessures betreft zaten we in 2020 alweer op hetzelfde niveau als voor de coronaperiode, met jaarlijks 180 kruisbandoperaties. Na de afgelopen wintersportmaanden zitten we voor 2023 in maart al over de helft van dit aantal. Epyng Hu, orthopedisch chirurg en kruisbandspecialist: ‘In de coronaperiode was het aantal knieblessures in CWZ beduidend lager, zo'n 50 á 60 procent van daarvoor. Nu we weer mogen hockeyen en voetballen en vaak ongetraind de piste op gaan, zien we dit aantal exponentieel stijgen. Met het heropenen van ons sportspreekuur kunnen we deze mensen weer snel zien en behandelen.’

Vrouwen gevoeliger voor kruisbandletsel

In CWZ maar ook landelijk is vooral een toename in kruisbandletsel te zien bij meisjes en vrouwen. Zij hebben een 4 tot 8 keer meer kans op kruisbandletsel dan jongens en mannen veroorzaakt door voetbal. De vorm en stevigheid van de kruisbanden en de stand van het bekken bij vrouwen blijkt uit onderzoek anders te zijn dan bij mannen, waardoor ze gevoeliger zijn voor dit type letsel. Daarnaast blijkt de menstruatiecyclus effect te hebben op het risico op blessures. In de topsport wordt daar al rekening mee gehouden.