Patiënten positief over darmkankerzorg CWZ

27 maart 2024
Darmkankerpatiënt tevreden over zorg in CWZ

Als patiënten horen dat ze darmkanker hebben, komt dat vaak hard aan. Ze vragen zich af wat er op hen af komt, wat de prognose is en hoe het behandeltraject eruit gaat zien. Gelukkig is er de GIO-poli die hen in deze moeilijke tijd begeleidt. De heer Van der Burgt, ervaringsdeskundige (zie foto): 'Het was vooral de heldere communicatie die mij geruststelde in die periode. Als verpleegkundig specialist Linda Geurts merkte dat ik behoefte had aan contact, nodigde ze me uit om even langs te komen voor een gesprek of extra controle. Zij en het hele team van de GIO-poli hielpen mij en mijn familie om te gaan met de diagnose en alles wat er op me af kwam. Ik vond dat erg bijzonder om mee te maken.' Aan het slot van deze internationale darmkankermaand vertelt hij zijn verhaal.

Persoonlijk en goed op elkaar afgestemd

De ervaring van de heer Van der Burgt staat niet op zichzelf. Patiëntonderzoek uit 2023 toont aan dat patiënten vertrouwen hebben in de darmkankerzorg die zij krijgen in CWZ. Wat patiënten vooral waarderen, zijn de persoonlijke begeleiding en de snelle doorlooptijden. De periode tussen onderzoek en diagnose wordt als kort ervaren, ook al is dit voor patiënten een spannende periode met veel onzekerheid. Ook zijn de meeste mensen tevreden over de tijd tussen de diagnose en de behandeling.

Zorgzaam

Daarnaast vinden ze de contacten met de verpleegkundigen heel waardevol. Enkele reacties: ‘Ze zijn allemaal heel zorgzaam. Heb nergens het gevoel gehad dat ik een nummer was.’ De heer Van der Burgt voegt toe: ‘De operatie is nu anderhalf jaar geleden en nog steeds word ik goed bijgestaan door Linda. Ik blijf in beeld en kan haar altijd bellen.' Linda: ‘Wij zijn er om zorgen weg te nemen. Dat is het allerbelangrijkste voor mij, daar doe ik alles voor.’

Juiste zorg op juiste plek

Het CWZ darmkankercentrum biedt patiënten een volledig pakket aan behandelingen. De zorgverleners van verschillende specialismen die betrokken zijn bij het zorgtraject zijn de maag-darm-leverarts, verpleegkundig specialist, chirurg en oncoloog (zie foto). Zij kijken en beslissen samen met iedere patiënt wat voor die persoon de juiste zorg op de juiste plek is. In het onderzoek geven patiënten aan deze samenwerking als erg goed en positief te ervaren. De heer Van der Burgt:  ‘Ik was verbaasd toen ik de diagnose darmkanker kreeg. Er gingen 100.000 dingen door me heen. Na een coloscopie was duidelijk dat de tumor in een beginstadium zat en goed behandelbaar was. De volgende dag had ik gelijk een afspraak met Linda. Zij vertelde wat me de weken erna te wachten stond. Eerst een CT-scan, binnen een week een behandelplan en daarna binnen drie weken al een robotoperatie.’

Thuis meekijken via een app

De heer Van der Burgt vertelt verder: 'Een dag na de operatie mocht ik alweer naar huis. Dit kon doordat ik de eerste twee weken na de operatie werd gecontroleerd via de CWZ Thuis app. Hierin vulde ik waardes in over bijvoorbeeld mijn hartslag, mijn temperatuur, voeding, pijn en ontlasting. Deze gegevens hield de GIO-afdeling bij. Dat vond ik heel makkelijk, het scheelde weer op en neer rijden naar het ziekenhuis.' De CWZ Thuis app ‘Na darmoperatie’ is ontwikkeld door zorgverleners van het darmkankercentrum samen met digitale partner Luscii. Zorgverleners kijken zo de eerste tijd na een darm(kanker)operatie digitaal mee hoe het gaat met het herstel en de gezondheid van de patiënt thuis.  

Santeon ‘Zorg bij jou’

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten als de heer Van der Burgt het prettig vinden om gebruik te kunnen maken van de app. Mooi nieuws is dan ook dat de app ook in andere ziekenhuizen wordt ingezet. Op initiatief van gastro-enteraal chirurg Bas Polle en verpleegkundig specialist oncologie Irma Nielen van CWZ maakt de app nu ook deel uit van het programma Santeon ‘Zorg bij jou’. De zeven Santeon ziekenhuizen werken onder deze noemer samen aan het ontwikkelen en inzetten van hybride zorg.

Verder verbeteren richting de toekomst

De diagnose darmkanker krijgen is niet niks. De manier waarop zorgverleners dit nieuws brengen mag volgens sommige patiënten iets subtieler of zachter. Want juist de manier waarop de arts de boodschap brengt, heeft grote impact op hoe patiënten het behandeltraject ingaan. Ook wat betreft praktische zaken is er nog ruimte voor verbetering. Zo merken patiënten bijvoorbeeld dat er informatie ontbreeks als ze te maken krijgen met afdelingen buiten het darmkankerzorgtraject. De afstemming wanneer de patiënt welke informatie krijgt kan dus nóg beter. Ook vinden patiënten het fijn om praktische tips voor thuis mee te krijgen.
Al deze waardevolle reacties van patiënten neemt het CWZ darmkankercentrum mee bij de verdere verbetering van de zorg. Zodat deze in de toekomst nog beter aansluit op de wensen en behoeften van darmkankerpatiënten.

Lees het hele verhaal van de heer Van der Burgt.