Thuismonitoring met zuurstof

U kunt inzicht krijgen in uw gezondheidssituatie met behulp van de app CWZ Thuis.

CWZ Thuis - met zuurstof is een app, van de leverancier Luscii, voor thuismonitoring. De app maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken naar uw gezondheidssituatie. Er zijn twee soorten zuurstof apps: CWZ Thuis - met zuurstof influenza, en CWZ Thuis - met zuurstof corona.

Na ontslag uit het ziekenhuis houden we uw gezondheid op afstand via thuismonitoring in de gaten. Via ‘CWZ Thuis met zuurstof’ beantwoordt u vragen en voert u onder ander de meetgegevens in van uw zuurstofgehalte in het bloed (zuurstofsaturatie) en van uw temperatuur. De gegevens die u aan ons doorgeeft controleren wij regelmatig.

U houdt zelf de regie in handen en u ziet in het tabblad 'metingen' het verloop van uw ziekte of uw klachten. CWZ Thuis - met zuurstof is onderdeel van uw behandeltraject in CWZ.

Waarom de CWZ Thuis-app?
Met de app CWZ Thuis kan de zorgverlener op afstand uw gezondheid  in de gaten houden. Via de app staat u altijd in verbinding met uw zorgverlener. Dat is prettig als het goed gaat en geruststellend als het nodig is. In de app staan ook educatie modules en video’s.

Spoed
Let op: thuismonitoring is geen vervanging van de spoeddienst. Heeft u levensbedreigende klachten? Bel dan 112.

Toon meer

Hoe werkt thuismonitoring met zuurstof?

In ‘CWZ Thuis met zuurstof’ staan vragen klaar die u dagelijks moet invullen. Het is hierbij  belangrijk dat u zich aan onderstaand schema houdt:

Er zijn twee meetmomenten per dag:

1. Eén uur na het ontbijt noteert u in ‘CWZ Thuis met zuurstof’ uw zuurstofsaturatie (gehalte van zuurstof in uw bloed), temperatuur en beantwoordt u de vragen. 

2. Rond 15:00 uur noteert u opnieuw in ‘CWZ Thuis met zuurstof’ uw zuurstofsaturatie en uw temperatuur. 

Bij toename van klachten, zoals benauwdheid of zieker voelen, meet u altijd de zuurstofsaturatie nog een keer extra en registreert u deze meting in ‘CWZ Thuis met zuurstof’. 

In het ziekenhuis worden al uw ingevoerde gegevens regelmatig gecontroleerd. Let op! Uw gegevens worden NIET DIRECT gecontroleerd door het ziekenhuis. Als er een acute achteruitgang is van uw ziektebeeld neem dan contact op met 112.

 

Hoe meet u uw zuurstofsaturatie  

De zuurstofsaturatie geeft aan hoeveel zuurstof er in uw bloed aanwezig is. Zuurstoftransport door het lichaam is nodig om goed te kunnen functioneren. Zuurstofopname gebeurt in de  longen. Omdat het coronavirus of de influenza invloed heeft op de longen is de  zuurstofsaturatie een belangrijke maat voor de ernst van de ziekte. Hieronder leggen we uit hoe u de zuurstofsaturatie kunt meten.

  • Ga voordat u de zuurstofsaturatie meet 15 minuten rustig zitten of liggen. Meet niet direct na ontwaken, niet ’s nachts/in het donker en niet direct na inspanning
  • Warm uw handen goed op voordat u meet
  • Plaats vervolgens de zuurstofsaturatiemeter op een vinger. Er mag geen nagellak op de vinger zitten, want dat verstoort de meting
  • Het kan enige tijd duren voor de zuurstofsaturatie gemeten is, wacht dus rustig af. Verdere instructies over uw streefwaarde zuurstofsaturatie krijgt u via de app. 

 

Hoe meet u uw temperatuur  

Uw temperatuur meet u met een thermometer. Er zijn verschillende thermometers verkrijgbaar via de apotheek of drogist. Voor een goede meting moet u een thermometer voor het oor of de anus gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing van uw thermometer goed  door.

De meting voert u in in de app. 

 

Hoe injecteert u de bloedverdunners

Als u COVID heeft, heeft u spuiten voor bloedverdunners (dalteparine) meegekregen naar huis. Deze injecteert u 1 keer per dag, soms moet u 2 keer per dag een injectie krijgen. Dit is namelijk afhankelijk van uw gewicht.

Injecteer dagelijks op ongeveer dezelfde tijd.

U kunt ook dit instructiefilmpje bekijken.

  • Allereerst! Spuit niet rondom de navel, wond, litteken of blauwe plek
  • Was uw handen met water en zeep voor u start 
  • Controleer of de spuit heel is en controleer de houdbaarheidsdatum 
  • Open de verpakking 
  • Verwijder de naaldhuls, raak de naald niet aan 
  • Pak met duim en wijsvinger een huidplooi vast 
  • Steek de naald volledig en loodrecht in het dikste gedeelte van de huidplooi
  • Spuit de vloeistof langzaam in de huid 
  • Haal de spuit voorzichtig uit de huid en laat de huidplooi los 
  • Schuif de beschermhuls over de naald, totdat u een klik hoort 
  • Gooi de naald in een naaldencontainer

Hoe starten met thuismonitoring met zuurstof?

  • U ontvangt een mail van CWZ op het opgegeven mailadres. Als u de mail niet direct ziet, check dan uw spam of ongewenst inbox.
  • Heeft u de mail van CWZ ontvangen? Dan kunt u de app installeren op uw smartphone of tablet.
  • U downloadt de app op uw telefoon of tablet in de App store of Play Store via "Thuismeten" of 'Luscii'.
  • Om de registratie te voltooien, ontvangt u per mail een controlecode. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren.

Heeft u hulp nodig bij het installeren van de app, dan kan de verpleegkundige u hierbij helpen.

Als u technische vragen heeft over de app, kunt u terecht bij Luscii Support. Mail naar: support@luscii.com, of neem telefonisch contact op via 085-13 05 851. 

Gebruikt u al een andere app van CWZ Thuis?

  • Open de CWZ Thuis app
  • Klik op instellingen rechtsboven in de app. Dit lijkt op een soort wieltje
  • Klik op “Nog een account toevoegen”
  • Voer uw gebruikersnaam in. De gebruikersnaam vindt u in de email met het onderwerp “CWZ thuismeten”
  • Vul de code in die u ontvangt op uw e-mailadres
  • U kunt nu voor verschillende CWZ Thuis programma’s uw metingen insturen. Via de knop “Accounts”, links bovenin het startscherm van de app, kunt u wisselen van programma

Hoe verloopt zuurstoftherapie thuis veilig?

U krijgt een zuurstofconcentrator thuis. Dit is een elektrisch apparaat, die zuurstof uit de omgevingslucht haalt. Het apparaat is ongeveer zo groot als een nachtkastje. De concentrator kan tot ongeveer 6 liter zuurstof per minuut leveren. 

Als u binnenshuis zuurstof gebruikt is het belangrijk, dat u de veiligheidsvoorschriften opvolgt. Anders bestaat er gevaar voor brand en ernstige brandwonden. Door de zuurstofbehandeling zit er in de lucht die u uitademt namelijk meer zuurstof dan normaal. Hierdoor wordt de lucht in huis zuurstofrijk. Zuurstof is zelf niet brandbaar, maar kan wel andere materialen zeer heftig laten branden. Neem daarom uit voorzorg de volgende maatregelen:

 

  •  Niet roken

Zorg dat u niet rookt en/of dat andere mensen absoluut niet roken in uw nabijheid of in ruimten waar u lang verblijft, als u extra zuurstof verbruikt. Om dit duidelijk te maken kunt u op verschillende plekken stickers plakken met de tekst 'Verboden te roken'.

 

  •  Open vuur

U mag niet koken op gas en geen waxinelichtjes of kaarsen branden. Houd minstens 3 meter afstand van een open haard of vuurkorf. Blijf uit de buurt van open vuur.

 

  •  Olie en vet

Gebruik geen gezichtscrèmes, lippenbalsem of vaseline. Voorkom dat er vet, boter, olie of alcohol (drank, crèmes, lotions of iets dergelijks) aan de apparatuur komt. Oliën en vetten kunnen door contact met zuivere zuurstof spontaan ontbranden.

 

  •  Luchtverversing

Ventileer alle ruimtes in huis 24 uur per dag, zeker de kamer waar u verblijft. Lucht alle ruimten één keer per dag door de ramen tegen elkaar open te zetten.

Vragen en contact thuismonitoring met zuurstof

  • Heeft u hulp nodig of vragen over de app? Raadpleeg de website www.luscii.com/hulp. Of neem contact op met Luscii via support@verwijder-dit.luscii.com of 085-130 58 51.
  • Heeft u medisch inhoudelijke vragen? Neem dan contact op via telefoonnummer 024 365 7033. Zij zijn bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur. 
  • Heeft u levensbedreigende klachten? Bel dan 112.

Het gebruik van de CWZ Thuis-app is niet verplicht.

Eigen risico

De CWZ Thuis (monitoring) app is een onderdeel van uw zorg in CWZ. De kosten hiervan worden ingediend bij uw zorgverzekeraar.

Let op: is uw eigen risico nog niet op? Dan worden deze kosten mogelijk niet vergoed en kunnen ze voor uw eigen rekening komen.

Neem voor meer informatie en vragen over uw eigen risico contact op met uw zorgverzekeraar.

 

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.