Vaatmisvorming cavernoom

Het cavernoom is een vaatmisvorming, bestaande uit een kluwen van kleinere vaatjes, die o.a. kan voorkomen in hersenen en ruggenmerg.

Een ander woord is caverneus (hem)angioom. De aandoening kan niet zichtbaar worden gemaakt met contrastonderzoek van de bloedvaten (angiografie). Daarmee onderscheidt deze zich van andere bekende vaatmisvormingen zoals aneurysma en AVM.

Een cavernoom is in feite een kluwen van abnormale vaatjes, soms met verkalkingen erin en bindweefsel. Daaruit kan bloed lekken via de abnormale dunne vaatwand. Daardoor kan de kluwen geleidelijk aan groter worden en een aanzienlijke omvang krijgen. Vaak treden ongemerkt kleinere, maar soms ook levensbedreigende grote bloedingen op vanuit deze cavernomen.

Zeldzaam

  • Cavernomen zijn zeldzaam. Ze komen bij minder dan 0.2% van de bevolking voor, even vaak bij mannen als bij vrouwen.
  • Meestal zijn ze 'solitair'. Maar sommige patiënten blijken meerdere cavernomen in hun zenuwstelsel (hersenen en/of ruggenmerg) te hebben.
  • Over het algemeen zijn cavernomen niet erfelijk. Maar er zijn enkele families bekend, waarbij wel sprake is van erfelijke caverneuze angiomen.
Toon meer

Klachten / symptomen caverneus hemangioom

  • Meestal beginnen de eerste klachten van een cavernoom in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar.
  • Deze klachten kunnen epileptische aanvallen of neurologische uitval zijn. Dit komt door de kleine bloedinkjes uit het cavernoom. Daardoor wordt hersenweefsel wat erom heen ligt geprikkeld.
  • Welke klachten u heeft, hangt af van de plaats van het cavernoom.