Aneurysma hersenen

Een aneurysma in de hersenen is een uitstulping van de wand van een hersenslagader.

Het aneurysma bevindt zich vrijwel altijd op de splitsing van twee slagaders, meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam.

Het kan het beste worden vergeleken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Deze uitstulping noemt men een aneurysma.

Toon meer

Klachten / symptomen aneurysma in de hersenen

Meestal worden de klachten van een hersenaneurysma pas herkent als er een hersenbloeding ontstaat. In de slagader is een grote druk waardoor het aneurysma groter wordt. Hierdoor wordt de wand dunner en kan er een scheurtje ontstaan. Dan volgt een hersenbloeding. Op het moment van een hersenbloeding kan de patiënt acute hoofdpijn en nekpijn krijgen, soms ook bewusteloosheid. Vaak is er ook misselijkheid en moet de patiënt overgeven.

Er zijn ook hersenaneurysma’s die niet scheuren, maar alleen groter worden. Dan kunnen er neurologische uitvalsverschijnselen optreden, omdat het aneurysma als een gezwel op de hersenen, hersenstam of hersenzenuwen duwt.

Een andere mogelijkheid is dat er in een aneurysma bloedstolsels ontstaan. Deze sluiten de slagader niet helemaal af, dus het bestaat voor een deel uit stromend bloed en voor een deel uit bloedstolsels. Het gevaar kan zijn dat er stukjes bloedstolsel afbrokkelen en met de bloedstroom mee gaan. Zo kunnen ze ergens anders terecht komen en daar een bloedvat afsluiten. Dan kan een herseninfarct ontstaan.