Enkelverzwikking of verstuiking

De enkel is omgeklapt met letsel aan de banden als gevolg.

Een blessure van de enkel is een van de meest voorkomende blessures. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking of verzwikking met bandletsel tot gevolg. De enkel is dan pijnlijk en vaak ook gezwollen. Ook kan er een bloeduitstorting zichtbaar zijn. 

Wat kun je zelf doen na een verstuiking?

  • Belangrijk is om direct te gaan koelen. Gebruik voor het koelen bij voorkeur koud stromend water of een natte spons. Gebruik je een cold-pack leg deze dan nooit rechtstreeks op de huid, maar zorg dat er bijvoorbeeld een theedoek omheen gewikkeld is.
  • Leg een drukverband aan om de enkel te ondersteunen en geef je enkel rust tot de pijn wat gezakt is.
  • Wanneer je na het koelen en 30 tot 60 minuten rusten nog niet op het aangedane been kan belasten dan is het belangrijk om een arts te raadplegen om uit te sluiten of er geen botbreuken aanwezig zijn. 
Toon meer

Waarom naar CWZ met een enkelverzwikking?

De sportarts kan de enkel onderzoeken en vaststellen hoe ernstig de blessure is. Als het nodig is kan aanvullend onderzoek aangevraagd worden om zo tot de juiste diagnose te komen. De sportarts kan daarna in overleg met jou bepalen of het verstandig is om te sporten en hoe de opbouw eruit komt te zien na de blessure.