Samen stilstaan bij Zorgvriendenweek

31 augustus 2022

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 september vindt de eerste editie van de nationale campagne ‘Zorgvriendenweek’ plaats.

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 september vindt de eerste editie van de nationale campagne ‘Zorgvriendenweek’ plaats. In deze campagneweek laten vriendenstichtingen en onderzoeksfondsen van de Nederlandse ziekenhuizen zien wat zij betekenen voor de lokale en nationale patiëntenzorg. Stichting Vrienden van CWZ zet zich al vanaf 1987 in voor net dat beetje extra aandacht dat juist zo belangrijk is als patiënten verblijven in CWZ. 

Wat doen de Vriendenstichtingen?

Kindvriendelijke wachtruimtes, een knusse huiskamer waar je even kunt ontspannen of een mooie binnentuin waar een terminale patiënt nog één keer de bloemen in bloei ziet staan. Zomaar een greep uit de vele extra voorzieningen die er zonder de inzet van de Vriendenstichtingen niet zouden zijn.

Vrienden van CWZ

‘Vrienden van CWZ gaat verder daar waar de reguliere zorg stopt’ aldus het bestuur van de vriendenstichting. Een mooi voorbeeld is het project Vlinder dat door de Vrienden van CWZ mogelijk is gemaakt. Vlinder is ontwikkeld voor patiënten die terminaal ziek zijn en op korte termijn in het ziekenhuis komen te overlijden. Thuis sterven is niet altijd mogelijk en we willen dat deze patiënten zich zoveel mogelijk thuis voelen in het ziekenhuis. Vlinder is een eenvoudig te verplaatsen kar met daarop verschillende onderdelen om een standaard kamer in korte tijd aangenamer en persoonlijker te maken en op te frissen. Het is een soort verplaatsbaar hospice waarmee de kamer van de patiënt een ‘thuis’ gevoel krijgt. Vlinder is er niet alleen de patiënt maar ook voor de naasten. Het waken in een stervensfase is tenslotte een behoorlijk intensieve en emotionele maar ook belangrijke periode. Denk aan een makkelijke stoel voor tijdens het waken, een herinneringsboekje, een boekje voor kinderen over doodgaan. Samenvattend ‘Vlinder’ is toegevoegde waarde voor de patiënt en hun naasten in de laatste fase.

Golftoernooi

Om initiatieven voor patiënten en hun dierbaren te kunnen blijven realiseren, organiseert de Vrienden van CWZ tijdens de ‘Zorgvriendenweek’ op vrijdag 9 septembereen benefiet golftoernooi.  ’s Avonds is er bovendien een veiling waar geboden kan worden op interessante items. De opbrengst van het toernooi en de veiling gaan volledig naar Vrienden van CWZ.

Financiering onderzoek

Ook onderzoeksfondsen zijn onmisbaar om de patiëntenzorg te verbeteren. Dankzij deze fondsen kunnen ziekenhuizen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. In topklinische en lokale ziekenhuizen gaat het dan vaak om patiëntgericht onderzoek. Dit type onderzoek is geïnspireerd door voorbeelden uit de praktijk, die om oplossingen of antwoorden vragen. Het heeft daardoor directe impact op de behandeling en kwaliteit van leven van onze patiënten.

Zorgvriendenweek

Tijdens de Zorgvriendenweek belichten de vriendenstichtingen en onderzoeksfondsen van de Nederlandse ziekenhuizen verschillende thema’s aan de hand van bijvoorbeeld (online) lezingen en workshops. De thema’s en alle informatie staan op www.zorgvriendenweek.nl.

De Zorgvriendenweek wordt jaarlijks georganiseerd in de eerste week van september.