CWZ kleurt paars voor te vroeg geboren baby’s

11 november 2022

Van 11 tot 17 november kleurt CWZ paars. Daarmee wil ons ziekenhuis aandacht vragen voor prematuren.

CWZ kleurt paars voor te vroeg geboren baby’s | CWZ Nijmegen

Van 11 tot en met 17 november kleurt CWZ paars. Daarmee wil ons ziekenhuis aandacht vragen voor prematuren. Dat zijn baby’s die worden geboren vóór een zwangerschapsduur van 37 weken. Vaak hebben deze kindjes veel zorg nodig, een situatie waarmee aanstaande ouders meestal geen rekening houden. Ouders ervaren deze periode daarom vaak als een emotionele achtbaan, waarin hoop en vrees elkaar afwisselen.

Jaarlijks meer dan 11.000 baby’s

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren, vóór een zwangerschapsduur van 37 weken. Jaarlijks zijn dat meer dan 11.000 baby’s. Sommige van deze baby’s hebben zo veel zorg nodig dat ze in een couveuse of warmtebedje moeten liggen op een afdeling neonatologie. CWZ ontvangt elk jaar tussen de 400 en 450 baby’s op de afdeling neonatologie. Veel mensen krijgen pas met een neonatologieafdeling te maken als hun eigen kindje op deze afdeling terechtkomt. Voor deze baby’s en hun ouders worden delen van CWZ een week lang paars verlicht.

Paars voor neonatologie

Met de actie sluit CWZ aan bij de Wereld Prematuren Dag op 17 november, de dag waarop wereldwijd gebouwen paars kleuren. De grote pilon bij de hoofdingang die normaal blauw verlicht is, kleurt dan paars. Ook de achtergevel van CWZ in de beweegtuin kleurt paars bij de afdeling neonatologie. De paarse kleur is de vermenging van de babykleuren roze en blauw. De stichting Vrienden van CWZ heeft de paarse verlichting mogelijk gemaakt. Arjan van Nistelrooij, voorzitter: ‘Wanneer een baby te vroeg geboren wordt, gaan de ouders vaak een spannende tijd tegemoet. Het is mooi dat we hier als stichting Vrienden van CWZ aandacht voor kunnen vragen. Zo kunnen we de ouders van deze prematuren een hart onder de riem steken.’

Couveusezorg speciaal in CWZ

De zorg voor te vroeg geboren baby’s heeft in CWZ altijd speciale aandacht gehad. In 2008 opende CWZ de eerste couveusesuites in Europa. Een couveusesuite is een eigen kamer voor elk kind waar ouders dag en nacht kunnen verblijven om zo veel mogelijk zelf voor hun kindje te zorgen. Daarmee was CWZ een voorbeeld en de couveusesuites werden massaal overgenomen door andere ziekenhuizen. Bij het 10-jarig bestaan van de couveusesuites kroop kinderarts René Verlaak zelf in een hele grote couveuse om te ervaren hoe dat voelde tijdens de couveusechallenge. Het was zijn wens dat elk jaar een andere kinderarts in deze megacouveuse zou plaatsnemen, hetgeen geschiedde zoals dit jaar in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. En op 17 november dit jaar door ziekenhuis ETZ in Tilburg.

Alle zorg voor moeder en kind bij elkaar

Nu wil de afdeling een stap verder gaan. ‘Het is onze wens dat de moeder-kind afdelingen in een aparte vleugel van het ziekenhuis gaan komen’, zegt afdelingshoofd Diana Moolhuijzen. ‘De afdeling neonatologie en de afdeling verloskunde zouden dan één zijn, met grote kamers waar de (zieke) moeder en de (zieke) pasgeborene bij elkaar liggen. Ook de kinderafdeling past in deze vleugel. Neonatologie zal dan geen aparte afdeling meer zijn, maar onderdeel van een grote afdeling met de kinderafdeling en verloskunde behoren. Op die manier kunnen we de zorg voor moeder en kind integreren en ken je als zorgverleners de kinderen en hun ouders gedurende de hele eerste jaren van het kinderleven. Gezinsgerichte zorg is daarbij het motto.’

Op de foto bovenaan: Maike Romeijn (verpleegkundige), Patricia Thorsen (kinderarts), Arjan van Nistelrooij (voorzitter Vrienden van CWZ), Ria Peters (verpleegkundige), René Verlaak (kinderarts-neonatoloog)

Foto: CWZ kleurt paars, hier aan achterzijde (elke avond tot 23.00 uur).

Foto: CWZ-zorgprofessionals vormen samen de letter P voor Prematuren.