Couveuse challenge in Binnenhof trok veel bekijks

31 oktober 2018

Vandaag lag kinderarts René Verlaak 10 uur in een couveuse. Hij begrijpt zijn patiëntjes nu beter, zegt hij. Met zijn actie haalde hij al zo'n 2.100 euro op voor het goede doel.

Couveuse challenge | CWZ Nijmegen

Actie krijgt veel aandacht

Vandaag lag René Verlaak, kinderarts/neonatoloog, gedurende 10 uur in een couveuse voor het 10-jarige bestaan van de couveusesuites. De voorlopige opbrengst van de couveuse challenge is 2.100 euro. Dit geld gaat naar All4Small. Dit goede doel vraagt steun voor belangrijk onderzoek voor te vroeg geboren en pasgeboren baby's.

Kinderarts 10 uur in couveuse

De actie trok veel bekijks van couveuse-ouders, collega's van binnen en buiten het ziekenhuis, en anderen die langskwamen voor een donatie. Voor iedereen had René Verlaak een vriendelijk woord. Tussendoor stond hij ook nog de regionale en landelijke media te woord. Hij vond de challenge pittig, vertelt hij. 'Als arts op de couveuseafdeling sta je vaak uren naast een couveuse. Op een dag vraag je je af: ‘hoe zou dat nu zijn als je daarin ligt? Nou ik kan vertellen: het is echt zwaar. In zo'n glazen huis heb je bijvoorbeeld last van fel licht; dat merkte ik toen de zon scheen. Het is ook een klankkast. Vooral lage geluiden zijn niet prettig. Verder zijn al die prikkels om je heen reuze vermoeiend. Je hebt totaal geen privacy. Ik voelde me heel kwetsbaar. Dit zijn allemaal inzichten waar ik als arts wat aan heb. Zo moeten baby's zich dus ook voelen. Daarom ben ik ook zo blij met onze couveusesuites, waar de sfeer rustig en intiem is.'

Couveuse-ouders

Couveuse-verpleegkundige Jane Reijnders was bij de challenge. 'Er kwamen allerlei ouders langs van wie de baby op onze afdeling heeft gelegen. Ze vertelden over hun herinneringen aan die tijd, met de nodige emotie. Sommige ouders kwamen speciaal naar de actie om hun kind een couveuse te laten zien. Anderen deden dat op weg naar hun afspraak op de poli. Al die ouders waren blij met de aandacht voor couveusekinderen en voor het steeds verder verbeteren van de zorg. Ze zijn ook dankbaar dat het niet meer is zoals 10 jaar geleden, met een zaal vol geluid.' Het team van kindergeneeskunde is dankbaar voor alle steun, bezoekjes in de Binnenhof en donaties.

Steun aan onderzoek voor de allerkleinsten

De couveuse challenge zette zich in voor All4Small. De opbrengst (voorlopig 2.100 euro) is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek voor de allerkleinsten. Er is hulp nodig voor de ontwikkeling van een heel nauwkeurig meetinstrument voor de bloedgehaltes, dat niet te groot is en vooral geen pijn doet. Omdat een kindje vaak zo klein en kwetsbaar is, kunnen de gewone bloedonderzoeken die bij volwassenen geen probleem zijn, niet uitgevoerd worden bij te vroeg geboren en pasgeboren baby’s.

Stokje overgedragen

Om drie uur 's middags mocht René eindelijk zijn benauwde omgeving verlaten. Bij het einde van de actie daagde hij Herman Hendriks, verpleegkundig manager perinatologie (verloskunde en neonatologie) van Radboudumc, uit om de challenge over te nemen. Die uitdaging werd aangenomen.