De heer Wolf over Vierdaagse lopen met twee knieprothesen

Nijmegen staat dezer dagen weer helemaal in het teken van de Vierdaagse. De heer Wolf (88) loopt de Vierdaagse met twee knieprothesen.

Patiëntverhaal de heer Wolf | CWZ Nijmegen

Nu is het natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om mee te lopen, maar op de polikliniek orthopedie van CWZ krijgen we toch elk jaar weer foto’s en kaartjes van ex-patiënten die de Nijmeegse Vierdaagse weer hebben kunnen uitlopen, zelfs met een knie- of heupprothese. Zo ook de heer Wolf, die in 2004 in beide knieën een knieprothese in CWZ heeft gekregen. Inmiddels is deze fanatieke Nijmeegse Vierdaagseloper maar liefst 88 jaar en ondanks ‘nieuwe knieën’ en nog wat fysieke problemen gaat hij opnieuw meelopen. En dan niet de 30 km…..nee hij blijft gewoon de 40 km lopen!

Check up

Elk jaar een paar weken voor de Nijmeegse Vierdaagse maakt hij bij Keetie Kremers, verpleegkundig specialist orthopedie en traumatologie in CWZ, een afspraak voor een controle, zoals hij zelf zegt: 'Ik kom voor de check up en alleen als jij zegt dat de prothesen en knieën er goed uitzien, dan ga ik hem weer lopen'. Normaal gesproken komt een patiënt na een nieuwe prothese één jaar na de operatie voor het laatst op controle. De heer Wolf is echter heel bewust met zijn lijf en gezondheid bezig en wil graag jaarlijks een check van beide knieprothesen om zeker te zijn dat hij mee mag lopen.

Verrassing

Keetie: ‘Dit jaar hebben wij hem vanuit het team orthopedie verrast. Het is heel bijzonder dat je op deze leeftijd met twee prothesen die al 20 jaar meegaan en zo intensief gebruikt worden met 1000 km wandelen per jaar nog zo fit bent en de Nijmeegse Vierdaagse loopt! We hebben daarom een klein cadeautje voor hem gekocht.’ Een extra stimulans volgens hem om de Vierdaagse wéér uit te gaan lopen!

Revalidatie

De Nijmeegse Vierdaagse kan zelfs helpen bij het revalideren na een knie- of heupoperatie. Borg Leijtens, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in sportletsels: ‘Het is fantastisch om te zien hoe stimulerend deze wandeltocht kan werken in een revalidatieproces. Patiënten hebben na een heup- of knieoperatie een doel om naar toe te werken en belonen zichzelf met een mooie prestatie en een feestweek!’

Juli 2023