Hernia rug

Bij een hernia in de rug is er iets misgegaan onder in de wervelkolom.

Bij het woord hernia denken de meeste mensen aan rugpijn.

Toon meer

Bij een hernia in de rug kunt u inderdaad rugpijn hebben. Maar iemand heeft pas een hernia als hij een scherpe pijn in een been heeft. Sommige mensen hebben ook een doof of prikkelend gevoel in een been of voet. Meestal ontstaat een hernia onder in de rug. Een hernia kan ook in de nek ontstaan. Dan heet het een nekhernia. De meeste mensen met een hernia zijn tussen de twintig en veertig jaar oud. De precieze oorzaak van een hernia is niet bekend. Het komt niet door overbelasting of door bepaalde soorten werk. Wel komen hernia's in sommige families vaker voor.

Klachten / symptomen hernia in de rug

De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels zitten zachtere schijven. Die heten tussenwervelschijven. Bij een hernia in de rug steekt een van de tussenwervelschijven naar buiten. Daar kan hij op zenuwen drukken. De meeste mensen met een rughernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. Anderen hebben een doffe rugpijn en worden steeds stijver. Als de zenuw heel erg knel zit kan een spiergroep in het been verlamd raken. U kunt daarnaast problemen krijgen met plassen of poepen.

Telefonisch spreekuur

Voor vragen over de wachtlijst, wachttijden en poli- en operatieplanning kunt u tijdens het telefonisch spreekuur (elke werkdag tussen 09.00 uur en 11.00 uur) bellen naar 024 36 58 762.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.