Eierstokkanker

Bij eierstokkanker groeit er een tumor aan een of beide eierstokken.

De ziekte geeft in het begin geen klachten. De tumor kan echter uitzaaien in de buikholte en later in de lymfeklieren, de longen en andere organen.

Er zijn verschillende vormen van eierstokkanker. De meest voorkomende vorm ontstaat aan de oppervlakte van de eierstokken. Deze vorm heet epitheliale eierstokkanker of adenocarcinoom.
Eierstokkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar ontstaat meestal boven de 60 jaar. Ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg.

Toon meer

Klachten / symptomen eierstokkanker

  • vage buikpijn
  • een opgeblazen gevoel
  • misselijkheid
  • verstopping
  • vaker moeten plassen dan normaal
  • buik wordt dikker door vocht
  • vermoeidheid en gewichtsverlies, zonder dat daarvoor een verklaring is.

Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben dan eierstokkanker. Het is wel aan te raden om naar de arts te gaan als u hier last van heeft.

Waarom naar CWZ met eierstokkanker?

Bij verdenking van eierstokkanker wordt u vaak doorverwezen vanuit de huisarts voor nader onderzoek bij de gynaecoloog. Bij een verdenking op eierstokkanker kan het gehele behandeltraject plaats vinden in CWZ, soms wordt u voor aanvullende behandeling doorverwezen.
Er is een samenwerking tussen het Radboud UMC waardoor kennis en ervaring gedeeld wordt. Ook vindt er een overleg plaats tussen verschillende specialismen. Zo wordt er breed naar uw aandoening gekeken en wordt er gekeken welke behandeling het meeste effect bij u heeft. U krijgt veel persoonlijke aandacht. Als u de diagnose eierstokkanker krijgt, komt er veel informatie op u en uw af. Er wordt u een oncologieverpleegkundige toegewezen. Zij is het centrale aanspreekpunten en begeleid u in het gehele traject wat u door loopt.