Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Snel aan de beurt bij artrosespreekuur CWZ orthopedie

10 januari 2023
Orthopeed Sander Koëter en verpleegkundig specialist Keetie Kremers | CWZ Nijmegen

Last van artroseklachten aan knie of heup? Het artrosespreekuur van CWZ helpt patiënten om samen snel en efficiënt de best passende behandeling te kiezen. Op één dag vinden onderzoek en diagnose plaats en wordt in overleg met de patiënt het behandelplan opgesteld.

Meer dan een miljoen artrosepatiënten

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen artrose en de verwachting is dat dit aantal groeit. Keetie Kremers, verpleegkundig specialist orthopedie: ‘We zien een duidelijke toename van de diagnose artrose. Vooral heup en knie en patiënten hebben behoefte aan een goede beoordeling van hun situatie en uitleg over de behandelmogelijkheden.’ Bij ernstige artroseklachten kan het gewricht vervangen worden door een prothese. Vaak is dat niet nodig en kunnen klachten ook verminderen door behandelingen zoals bewegen, het aanpassen van de leefstijl of voeding, pijnbestrijding of behandeling door een fysiotherapeut. Keetie: ‘Mensen kunnen zelf vaak ook al veel doen om klachten te verminderen. Wij helpen ze daarbij met advies en werken samen met de leefstijlpoli van CWZ, diëtisten en fysiotherapeuten uit de regio om mensen daarbij te begeleiden.’

Voor wie?

Het artrosespreekuur is er voor élke patiënt met artroseklachten aan heup of knie. Deze patiënten hebben vaak last van pijn en stijfheid in hun gewrichten. Dit belemmert hen in het dagelijkse leven. Na een bezoek aan de huisarts kan deze de patiënten doorverwijzen naar het artrosespreekuur van CWZ orthopedie. Jacco Jenner, orthopedisch chirurg CWZ: ‘Wij bieden een one-stop poli met direct duidelijke uitleg over de diagnose en de diverse behandelopties. Samen met de patiënt kiezen we de best passende behandeling. Het maakt daarbij niet uit of er voor een conservatieve of operatieve behandeling wordt gekozen.’

Voordelen artrosespreekuur CWZ

De patiënt kan binnen twee weken terecht voor een afspraak. Het onderzoek, de diagnose en het behandelplan worden op dezelfde dag gedaan. Het behandelplan wordt altijd in overleg met de patiënt opgesteld. CWZ beschikt over een gespecialiseerd team orthopeden en verpleegkundig specialisten met veel ervaring in de artrosezorg. Keetie: ‘De artrosezorg is continu in ontwikkeling, dat vraagt om specifieke kennis en expertise om tot de juiste behandeling te komen’.

Toch een operatie nodig?

Dan biedt CWZ orthopedie topklinische expertise op het gebied van knie- en heupchirurgie. Hierbij  kunnen patiënten in een ZBC omgeving versneld in aanmerking komen voor het plaatsen van een prothese in dagbehandeling. Patiënten die meer zorg nodig hebben worden in CWZ zelf behandeld via het fast track programma.