Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Nieuw beleid na heupprothese operatie

09 juli 2018

CWZ orthopedie hanteert geen leefregels of beperkingen meer voor patiënten na een totale heupprothese operatie. Voorheen moesten patiënten rekening houden met allerlei beperkingen tijdens de eerste 8 tot 12 weken na de operatie. Maar uit onderzoek blijkt dat deze leefregels en beperkingen niet zorgen voor een kleinere kans op heupluxaties (het uit de kom schieten van de heup).

CWZ orthopedie hanteert geen leefregels of beperkingen meer voor patiënten na een totale heupprothese operatie. Voorheen moesten patiënten rekening houden met allerlei beperkingen tijdens de eerste 8 tot 12 weken na de operatie. Maar uit onderzoek blijkt dat deze leefregels en beperkingen niet zorgen voor een kleinere kans op heupluxaties (het uit de kom schieten van de heup). De afwezigheid van leefregels en beperkingen zorgt wél voor een snellere hervatting van activiteiten en meer tevredenheid over de operatie en het herstel. Daarom krijgen patiënten sinds een maand het advies om te luisteren naar de eigen pijngrens en zo hun eigen beperkingen te bepalen. 

In CWZ wordt met zowel de voorste als de achterste benadering gewerkt (de manier waarop de heupprothese geplaatst wordt). Voor beide benaderingen gelden geen beperkingen meer.

Wat betekent dit voor de patiënt?

Als patiënt mag u na de operatie gewoon bewegen, tot uw eigen pijngrens. Houdingen of bewegingen die pijn doen of als een beperking voelen, moeten wel vermeden worden. Veel houdingen of bewegingen zijn echter al snel na de operatie weer mogelijk. Zo mag de patiënt bijvoorbeeld in elke houding slapen. Hierbij is het gebruik van een kussen alleen aan te raden als u dit zelf fijn vindt. In de eerste weken na de operatie loopt de patiënt met krukken of een rollator, maar afhankelijk van de kwaliteit van het lopen mag dit ook al snel afgebouwd worden. Als de patiënt veilig zonder krukken kan lopen, is het ook weer mogelijk om auto te rijden en te fietsen. 

Op dit moment gaan veel patiënten op de tweede dag na de operatie naar huis. Maar omdat er nu minder beperkingen zijn verwacht CWZ orthopedie dat een deel van de patiënten wellicht ook sneller naar huis kan. Wanneer een patiënt goed en veilig met krukken of een rollator loopt en de pijn en wond onder controle zijn, dan zou ontslag op de eerste dag na de operatie ook mogelijk zijn. 

CWZ wil de beste zorg voor patiënten. We gaan daarom bewust om met de middelen die er zijn en willen zo veel mogelijk waarde toevoegen voor de patiënt, zodat we doelmatige zorg kunnen leveren. Door dit nieuwe beleid kunnen patiënten eerder naar huis en verbetert hun kwaliteit van leven. Dit is onderdeel van Value Based Health Care, een kwaliteitsinstrument dat gericht is op het maximaliseren van de waarde van de zorg voor de patiënt en tegelijkertijd kosten reduceert.