CWZ-verpleegkundige Laura van den Heuvel doneert speelgoed en apparatuur in Tanzania

29 juni 2018

Laura van den Heuvel verruilde afgelopen maand de couveuse- en kinderafdeling van CWZ voor vrijwilligerswerk in Tanzania.

Laura van den Heuvel verruilde afgelopen maand de couveuse- en kinderafdeling van CWZ voor vrijwilligerswerk in Tanzania. Ze werkte daar vier weken in het Meru District Hospital, zowel bij verloskunde als op de kinderafdeling. Het contrast met CWZ was enorm.

Meru District Hospital

Het Meru District Hospital wordt vanuit de overheid aangestuurd en biedt gratis zorg aan patiënten die dit zelf niet kunnen bekostigen. ‘Het begin was wel lastig. Er werd slecht gecommuniceerd en ik kreeg taken waarvoor ik eigenlijk niet bevoegd ben. Gelukkig begon ik na een aantal dagen wel mijn weg te vinden’, vertelt Laura. De zorg in het Meru District Hospital gaat het er anders aan toe dan in Nederland: ‘Kamers zijn heel erg klein en vies, en er is nauwelijks materiaal aanwezig. Ook zijn dokters en verpleegkundigen hier de baas. In Nederland kunnen patiënten meebeslissen over hun eigen behandeling, maar dat gebeurt hier niet.

Indrukwekkend

Laura’s werkdagen waren erg indrukwekkend. ‘Vrouwen die op het punt staan te bevallen, liggen met meerderen op één kamer. Ze krijgen nauwelijks tot geen pijnstilling en hulp van verpleegkundigen schiet vaak te kort. Dagelijks overlijden er meerdere baby’s en moeders. Dit zijn heel frustrerende momenten waar ik ook zeker verdrietig om ben geweest. Als Nederlandse verpleegkundige is het heel moeilijk om dit te zien, omdat je weet dat dit met de juiste materialen en kennis niet had hoeven gebeuren’, aldus Laura.
De verschillen op de kinderafdeling waren in vergelijking met de kinderafdeling van CWZ ook heel groot. Laura vertelt: ‘Waar kinderen in Nederlandse ziekenhuizen worden vermaakt met CliniClowns, speelgoed en een tv op de kamer, is dat in Tanzania het tegenovergestelde. Ze hebben hier niet eens een kleurpotlood of kleurplaat, laat staan ander speelgoed.’

Geld inzamelen

Daarom besloot Laura dat ze iets wilde doen: ‘Ik ben van mening dat een kind iets moet hebben om naar uit te kijken in het ziekenhuis, en ik wilde hier graag aan bij te dragen. Ik vroeg daarom vrienden, familie en CWZ-collega’s in Nederland om donaties voor speelgoed en apparatuur. De reacties waren echt overweldigend. Binnen 24 uur had ik al meer dan €1000 bij elkaar uiteindelijk zat ik ruim over de €1900! Echt geweldig!’

Speelgoed en apparatuur

Het geld dat Laura kreeg, heeft ze goed besteed: ‘Ik heb heel veel speelgoed kunnen kopen. Onder andere potloden, kleur- en leesboeken, ballen, spellen, rammelaars en tv- en dvd-spelers. Ook heb ik een bloeddrukmeter en een saturatiemeter gekocht. Daar hebben ze momenteel maar één exemplaar van en dus kan er maar één kindje tegelijk worden behandeld.’
Afgelopen week heeft Laura alle spullen afgegeven: ‘Ik gaf uitleg over de medische apparatuur die ik meenam en liet al het speelgoed zien. Het speelgoed en de tv is niet alleen leuk voor kinderen, ook voor de moeders van de kinderen is het een geweldige afleiding. Iedereen was heel blij en ik natuurlijk ook!’

Flying medical services

Het geld dat Laura over heeft, doneert ze aan de Flying Medical Services. Dat is een non-profit organisatie die zorg verleent aan de mensen in de minder bevolkte, afgelegen gebieden in het noorden van Tanzania. ‘Daar ben ik ook mee naartoe geweest op driedaagse clinic. Het is heel erg mooi en dankbaar werk. Ik ben er zeker van dat het geld daar goed terecht komt. In het ziekenhuis heb ik daar mijn twijfels over, vandaar dat ik het geld in de vorm van speelgoed en apparatuur voor de kinderen heb gedoneerd’, vertelt Laura.

Inmiddels zit het werk van Laura in het Meru District Hospital erop, en keert ze binnenkort weer terug naar de couveuse- en kinderafdeling van CWZ.

Lees alle verhalen van Laura op haar blog.