Bestuurslid Joost Engel: ‘Vrienden van CWZ zat niet stil tijdens de coronagolf’

25 augustus 2020

Lees over de gerealiseerde acties en ervaringen tijdens de coronagolf.

Joost Engel | CWZ Nijmegen

Joost Engel werkt al 26 jaar als KNO-arts bij CWZ. Daarnaast is hij bestuurslid van de stichting Vrienden van CWZ. Hij neemt je mee in de initiatieven en gerealiseerde acties van de stichting tijdens de coronagolf en vertelt hoe hij de toekomst van de stichting voor zich ziet. 

Vrienden van CWZ zat niet stil tijdens de coronagolf. Van grote initiatieven zoals het leveren van stretchers, tot aan condoleancekaarten als klein gebaar met grote impact. Joost is trots op wat CWZ en Vrienden van CWZ voor elkaar wisten te boksen en kijkt terug op een periode van grote saamhorigheid. ‘Het was prachtig om te zien hoe krachten werden gebundeld en hoe initiatieven snel vorm kregen bij onze stichting.’ Maar het ging hem niet in de koude kleren zitten. ‘Het was een surrealistische periode, maar ondanks de onzekerheid wist de stichting toch veel te betekenen voor patiënten en hun dierbaren.’

Op afstand, maar toch dichtbij

Door het coronavirus moet iedereen afstand van elkaar bewaren, maar tegelijkertijd willen we niets liever dan dicht bij elkaar zijn. Dat geldt zeker voor patiënten in de laatste levensfase én hun dierbaren. Met behulp van de afdeling inkoop en een klein familiebedrijf uit Friesland doneerde Vrienden van CWZ acht stretchers aan de afdeling palliatieve zorg. ‘Dankzij de stretchers konden patiënten ’s nachts hun laatste momenten doorbrengen met hun dierbaren. Een prachtig gebaar waardoor ze elkaars nabijheid konden voelen’, vertelt Joost. Een ander initiatief wat snel van de grond kwam dankzij de samenwerking met VGZ was de aanschaf van de tablets. ‘Coronapatiënten konden hierdoor beeldbellen met het thuisfront, waardoor ze zich minder eenzaam voelden.’ Contact dat volgens Joost in deze periode erg kostbaar was.

Muziek voor ontspanning en afleiding

Het coronavirus gooide voor de wekelijkse optredens van Bedside Buskers aan bed van patiënten ook roet in het eten. De muziek zorgde normaal gesproken voor afleiding, maar ook voor vermaak en ontspanning. Ondanks dat het niet door kon gaan, ontstonden er wel andere creatieve acties. ‘Een van mijn collega’s, Jessie van de Veen, heeft buiten bijvoorbeeld een ontzettend mooi en intiem optreden gegeven. Natuurlijk helemaal volgens de richtlijnen. Juist in deze tijden, waarin bezoek bijna onmogelijk was, zijn voor kwetsbare patiënten dit soort acties van groot belang en brengt het een lichtpuntje in de dag.’ Voor de kinderen op de kinderafdeling van CWZ zijn het ook nog altijd bijzondere tijden. Extra afleiding kunnen de jonge patiënten dus wel gebruiken. Voor die afleiding zorgt Fabrina Willemse, initiatiefnemer muziekactiviteiten, met haar online knuffelconcerten voor kinderen tussen de 0-5 jaar.

Samenwerking voor extra aandacht

Door samen te werken kon de stichting nog meer realiseren. Cliënten van werkplaats Houtgenoten en medewerkers van Communicatieregisseurs maakten bijvoorbeeld vrolijke houten hangertjes. Deze verdeelde ze in CWZ om patiënten een hart onder de riem te steken en een extra moment van aandacht te geven. Bezoek was namelijk niet mogelijk, laat staan fysiek contact met dierbaren. ‘Verzacht eenzaamheid is ook een van de initiatieven die wij steunden. Via de website kon iedereen gratis placemats laten drukken en bezorgen aan patiënten in CWZ.’, vertelt Joost. Twee hartverwarmende initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan.

De toekomst van de stichting

‘Ik geloof dat we in de nabije toekomst hele mooie, grootse dingen gaan doen en de verbinding meer gaan opzoeken. Zo zijn we nu samen met de afdeling palliatieve zorg en interne geneeskunde bezig met een waakmand en een verplaatsbare hospice (genaamd project Vlinder) om de ruimte huiselijker te maken. We bieden met dit project ook hulpmiddelen aan om een mooi afscheid te kunnen geven. Daarnaast kijken we hoe we een rol kunnen spelen in de nazorg van coronapatiënten.’ Joost geeft aan dat we nóg meer impact kunnen maken als we zichtbaarder worden en Nijmegenaren ons weten te vinden. ‘Hoe mooi zou het zijn als patiënten en hun dierbaren in de toekomst zelf over Vrienden van CWZ beginnen! Laten we met z’n allen onze oren en ogen openhouden zodat we samen wensen kunnen vervullen die bijdragen aan het welzijn van patiënten.’

Aandacht voor de patiënt

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. We realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op onze website of volg ons via Facebook.