Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Hardlopend werken aan je herstel

22 februari 2024

Dat bewegen goed voor je is, is algemeen bekend. Intussen is ook bekend dat hardlopen of wandelen kan worden ingezet als behandeling bij psychische klachten in de vorm van runningtherapie. Patiënten van afdeling en polikliniek psychiatrie van CWZ kunnen sinds 5 februari ook gebruikmaken van deze behandeling.

psychomotorisch therapeut Sven Marcé is klaar om runningtherapie te begeleiden

Dat bewegen goed voor je is, is algemeen bekend. Intussen is ook bekend dat hardlopen of wandelen kan worden ingezet als behandeling bij psychische klachten in de vorm van runningtherapie. Patiënten van afdeling en polikliniek psychiatrie van CWZ kunnen sinds 5 februari ook gebruikmaken van deze behandeling. 

Een mooie aanvulling op het behandelprogramma

Runningtherapie is een mooie aanvulling op het behandelprogramma van afdeling psychiatrie”, vertelt hoofd van de afdeling Michel Vervaet. “Bij deze vorm van therapie is praten minder belangrijk dan bewegen.”

“Je bent bij deze therapievorm met je lichaam bezig, maar patiënten ervaren de effecten ervan vooral op psychisch gebied”, vertelt psychomotorisch therapeut Sven Marcé. Hij begeleidt de groep tweemaal per week. “De eerste groep is al begonnen. Een heel diverse groep, waarvan de deelnemers stuk voor stuk heel gemotiveerd waren om eraan te beginnen.”

Betere conditie, meer energie en sociale contacten

Uit diverse onderzoeken blijkt dat lichamelijke inspanning een gunstig effect kan hebben op herstel van psychische klachten, zoals: somberheid, lusteloosheid of stress. Dat komt doordat regelmatig bewegen de lichamelijke conditie versterkt. En als mensen die verbetering voelen, krijgen ze energie en dat bevordert hun herstel.

Een ander voordeel van runningtherapie is dat het wordt gedaan in groepsverband. Zo kunnen deelnemers laagdrempelig sociale contacten aangaan en het kan (zo nodig) weer wat structuur in het leven aanbrengen.

Hardlopen op je eigen niveau

Bij CWZ is intussen de eerste groep gevormd. Twee keer per week besteden ze ruim een uur aandacht aan hardlopen. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk opbouwschema om hard te lopen op het eigen niveau.

Runningtherapie wordt alleen aangeboden aan patiënten die onder behandeling zijn bij de afdeling psychiatrie van CWZ.

Lees meer over runningtherapie op onze website. 

Blijf op de hoogte 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.