Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Afdeling neonatologie en verloskunde ontvangen COMBI-Neokeurmerk

08 mei 2019

De visitatiecommissie van de Vereniging van Couveuseouders was onder de indruk van beide afdelingen.

Voor de tweede keer is het de afdeling neonatologie gelukt om het COMBI-Neokeurmerk te bemachtigen. En deze keer een speciaal gecombineerd keurmerk, want ook de afdeling verloskunde werd gevisiteerd. De visitatiecommissie was onder de indruk. 'Het is voor beide afdelingen een mooie opsteker', zegt Annette Oostdijk, senior-verpleegkundige neonatologie. 'Dit keurmerk laat zien dat wij goed begrijpen wat ouders en kind in deze tijd nodig hebben en dat wij daarop aansluiten met onze zorg', aldus Annette. 

 

Eredivisie

'CWZ behoort tot de Eredivisie van ziekenhuizen die in het bezit zijn van het COMBI-Neokeurmerk', benadrukte VOC-bestuurslid Martin de Kleine tijdens de feestelijke uitreiking op 7 mei. 'Een prestatie van formaat waar we erg trots op zijn', reageert Annette. Om allerlei redenen kan het nodig zijn dat een pasgeborene wordt opgenomen in een ziekenhuis. Soms verblijft een kind bij zijn zieke moeder en soms is de baby zelf ziek. Voor baby's is zo'n opname onnatuurlijk. Hun ouders komen in een andere, medisch-technische wereld terecht. Wat is in zo'n situatie de best mogelijke zorg voor de pasgeborene en zijn ouders? In medische richtlijnen en protocollen hebben zorgverleners vastgelegd wat volgens hen goede zorg is. Maar wat vinden ouders belangrijk? De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) heeft beschreven waar de zorg in het ziekenhuis volgens hen aan moet voldoen. Als ziekenhuizen goed scoren, krijgen ze het Neokeurmerk en zijn ouders verzekerd dat zij en hun kind de best mogelijke zorg krijgen.

 

Zo min mogelijk stress

Ouders willen dat zorgverleners beseffen dat de pasgeborene, die vaak nog niet geboren zou moeten zijn, een kind in ontwikkeling is. Zij willen dat hun kind getroost wordt als het pijn heeft of verdrietig is. Niet wakker gemaakt wordt als het niet strikt nodig is. En niet onnodig wordt blootgesteld aan allerlei prikkels als geluid en licht. Ouders willen dat hun baby zo min mogelijk stress krijgt. Dat het comfort voor het kind zo goed mogelijk gewaarborgd is. En dat de band met de ouders gestimuleerd wordt. Ook willen ze erkend worden als de belangrijkste verzorgers van hun kind en willen ze altijd bij hun kind kunnen zijn.