Scheefstand voet

Er is sprake van een afwijkende stand van de voet.

Soms is de afwijkende stand van de voet geleidelijk ontstaan in de loop van de jaren. Het komt ook voor dat deze al sinds de geboorte aanwezig is.

Om in staat te zijn het gewicht van het hele lichaam te dragen, worden de botten ondersteund door bindweefselbanden en de spieren. De spieren en pezen die aanhechten op de botten zorgen ervoor dat de voet kan bewegen.

Toon meer

Klachten / symptomen scheefstand voet

Bij een afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of holvoet, kan er pijn en overbelasting van de voet ontstaan. Ook kan het gewricht erboven (het enkelgewricht) scheef belast worden, waardoor slijtage ontstaat.

De klachten zijn pijn bij het belasten van de voet en langer lopen, met name op een onregelmatige ondergrond. Verder kan een toename van de scheefstand ontstaan en eeltvorming op de voetzool.

Waarom naar CWZ met scheefstand voet?

  • U kunt belasting door bepaalde (sport)activiteiten verminderen of afvallen bij overgewicht. Een andere oplossing is het dragen van stevige schoenen (bijvoorbeeld bergschoenen met verstevigde zool en schacht) of aanpassing van schoeisel, in de vorm van het aanmeten van steunzolen, semi- of orthopedische maatschoenen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een orthopedisch schoenmaker. Als dit niet helpt, kan een operatieve behandeling nodig zijn: een standscorrectie van het hielbeen.

  • De specialisten van CWZ orthopedie helpen u vaak sneller dan verwacht weer van uw klachten af. We bekijken samen met u wat de beste behandeling is, op welk moment we van start gaan en wie er bij de behandeling worden betrokken. Na de operatie krijgt u ook goede zorg. Hierdoor herstelt u zo snel mogelijk.

  • Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.