Chronisch compartimentsyndroom

Een blessure die meestel heel geleidelijk ontstaat maar voor veel klachten kan zorgen is het chronische compartimentsyndroom (ook wel logesyndroom genoemd).

Deze blessure treedt meestal op aan het onderbeen bij schaatsers en skeeleraars maar kan ook optreden in de armen bijvoorbeeld bij motorcrossers en bodybuilders. Het betreft een pijn aan de voorzijde van het onderbeen of in de kuit die pas na enige tijd sporten opkomt.

De pijn kan variëren van lichte spierpijn tot een verlammende kramp waardoor doorsporten onmogelijk is. Soms treden er ook tintelingen op van de voeten en krachtsverlies. Na het stoppen verdwijnen de klachten snel weer en komen weer terug bij hervatting van de sport.

Oorzaak
De oorzaak is een te strakke spierfascie (omhulsel van de spier). Als een spier intensief gebruikt wordt dan gaat er meer bloed naar de spier waardoor deze opzwelt. Als de fascie te strak is kan de spier onvoldoende opzwellen en ontstaat er een tekort aan bloed in de spier. Dit geeft dan de pijnklachten.

Toon meer

Waarom naar CWZ?

De sportarts onderzoekt u om erachter te komen wat de oorzaak is van de klachten. Als de verdenking bestaat op een chronisch compartimentsyndroom dan kan er een drukmeting gedaan worden om vast te stellen of dit het geval is. Daarna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld en geeft de sportarts adviezen over aangepaste training en het weer opbouwen van het sporten na de blessure.