Nieuws diagnostiek en lab

Op deze pagina staat actueel nieuws voor verwijzers over diagnostiek door de laboratoria klinische chemie, medische microbiologie en pathologie en door de afdeling radiologie.

De berichten hieronder betreffen voorjaar 2024. Oudere berichten vindt u op de pagina archief.

Klinische chemie

NIPT testen zwangeren

Sinds kort zijn wij gestart met de NIPT afname voor zwangere vrouwen via polikliniek Jonkerbosch en wijkkliniek CWZ Waalsprong. De patiënt moet altijd vóór 10 uur via de CWZ-website een afspraak maken, zodat het afgenomen materiaal op tijd kan worden verwerkt. Daarnaast moet de patiënt altijd een papieren Peridos aanvraagformulier en geldig legitimatiebewijs op de prikpost te overhandigen.

Wijziging bepalingsmethode plasma albumine

Het KCL is in maart overgegaan van de broomcresolgroen (BCG) naar de broom cresol purper (BCP) methode voor de bepaling van albumine in plasma. De BCP methode is accurater aangezien deze minder last heeft van aspecifieke binding van de kleurstof aan andere eiwitten dan de BCG methode (Ref). Collegalaboratoria van het Radboudumc en Rijnstate voeren al langer de BCP albumine bepaling en hanteren als referentiewaarden 35-50 g/L.

Wijziging referentiewaarden:

 

 

referentiewaarden

BCG albumine

tot 26-03-2024

35-52 g/L

BCP albumine

vanaf 26-03-2024

35-50 g/L

Ref: Van Schrojenstein Lantman et al. Albumin determined by bromocresol green leads to erroneous results in routine evaluation of patients with chronic kidney disease. Clin Chem Lab Med. 2023 Jul 4;61(12):2167-2177.

Voor een nadere toelichting neem contact op met:

Afnameset dysmorfe erytrocyten niet meer beschikbaar

Afgelopen jaar is de fixatievloeistof die wij gebruikten voor het fixeren van een urinesediment door de leverancier uit de handel genomen. Op het laboratorium hebben wij inmiddels een alternatieve fixatievloeistof getest en in gebruik genomen. Echter, de concentratie gevaarlijke stoffen (formaldehyde) in deze nieuwe fixatievloeistof is hoger dan voorheen. Dit maakt dat deze vloeistof uit veiligheidsoverwegingen niet geschikt is om buiten het laboratorium te gebruiken. We kunnen daarom de afnamesets voor dysmorfe erytrocyten niet meer aan huisartspraktijken aanbieden.

Voor de diagnostiek naar dysmorfe erytrocyten in urine geldt het volgende:

  • Bij voorkeur produceert de patiënt de urine op de bloedafnamepoli van polikliniek Jonkerbosch.
  • Lukt dat niet, dan levert u de urine binnen 1 uur in op de bloedafnamepoli van polikliniek Jonkerbosch.
  • De meest geschikte urine is de middenstroom-ochtendurine. Met ochtendurine wordt bedoeld de eerste urine van de dag.
  • Als dit niet mogelijk is, kan ook de tweede urine van de dag worden gebruikt.

Medische microbiologie

Verhuizing medische microbiologie en immunologie naar Dicoon laboratorium Elst

Met de verhuizing van de collega's van medische microbiologie en immunologie naar Elst wordt een belangrijke, spannende nieuwe stap naar het nieuwe Dicoon laboratorium gezet. Sinds begin 2023 biedt Dicoon laboratoriumdiagnostiek en -advies aan meer dan 1000 huisartsen in de regio Arnhem, Ede en Nijmegen. Dicoon is een fusie van de laboratoria medische microbiologie, immunologie, klinische chemie en -farmacie van CWZ, Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met deze integrale samenwerking maken we het verschil voor patiënten en zorgpartners.

Wat er verandert. En wat niet.
Onze toewijding aan hoogwaardige laboratoriumdiagnostiek en 24 uur per dag, 7 dagen per week microbiologische ondersteuning voor huisartsen blijft ongewijzigd. We garanderen nog steeds goede toegankelijkheid, een breed scala aan onderzoeken en snelle doorlooptijden met betrouwbare resultaten. Enkel de locatie van waaruit we deze diensten leveren verandert komende maand. Ook het aanvraagformulier en de afnamematerialen zullen wat veranderen, meer info daarover volgt op korte termijn.

Nieuwsgierig of meer weten?
Neem dan contact op met uw bestaande contactpersoon bij het ziekenhuis of neem een kijkje op www.dicoon.nl. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Of meld u aan voor het DTO microbiologische en immunologische diagnostiek voor een uitgebreide rondleiding door het nieuwe Dicoon laboratorium in Elst. Het hoogtepunt van rondleiding wordt gevormd door het volledig geautomatiseerde bacteriologielaboratorium (zie foto). Hier ziet u hoe de kweek en bepaling van resistentiepatronen van bacteriën tegen antimicrobiële middelen tot stand komt.