Veteranenziekte

Veteranenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie.

De legionella-bacterie zit in water of in een vochtige omgeving. U kunt met de legionella-bacterie besmet worden als u heel fijne druppeltjes besmet water (nevel) inademt. Die druppeltjes met de bacterie komen in de longen terecht.

Toon meer

Dit kan gebeuren in bijvoorbeeld in douches, whirlpools, sauna's en in ruimtes met airconditioning of luchtbevochtiging. De bacterie overleeft ook goed in watertransportsystemen, zoals fonteintjes en vernevelaars. Mensen krijgen de ziekte niet door het drinken van besmet water, maar alleen als de bacterie in hun longen komt.

De veteranenziekte heet zo omdat deze ziekte ontdekt is na een grote uitbraak op een reünie van oorlogsveteranen in 1976.

Klachten/symptomen veteranenziekte

De meeste mensen worden niet ziek na een besmetting met de legionellabacterie. Ze merken er niets van. En de meeste mensen die wel veteranenziekte krijgen, hebben een lichte vorm, de veteranengriep. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen verschilt nogal. Daar kunnen twee dagen tussen zitten, maar ook bijna drie weken. U krijgt dan:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • en u moet hoesten.

Dit gaat na een paar dagen over. Bij de zware vorm van veteranenziekte krijgt u ook een longontsteking. Deze vorm is heel gevaarlijk voor rokers, ouderen en mensen met een slechte weerstand.

Waarom naar CWZ met de veteranenziekte

Veteranen ziekte dient zo snel mogelijk behandeld te worden met antibiotica. Daarnaast is het vaak nodig om een persoon met veteranenziekte extra zuurstof toe te dienen en soms is beademing op de IC noodzakelijk. In het CWZ is een team van specialisten aanwezig met veel ervaring in het behandelen van bloedvergiftiging. Bij hen bent u in goede handen.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.