Menstruatie hevig

Klachten / symptomen hevig menstrueel bloedverlies

  • veel bloedverlies tijdens de menstruatie 
  • moeten zich vaak verschonen tijdens de menstruatie en dragen bijvoorbeeld tegelijkertijd een maandverband en een tampon om doorlekken te voorkomen 
  • veel vrouwen verliezen ook bloedstolsels, doordat ze zoveel bloed verliezen kunnen ze bloedarmoede krijgen

Wat is hevig menstrueel bloedverlies?

In Nederland spreken artsen van hevig bloedverlies bij meer dan 120 ml bloedverlies per menstruatie. Dit komt voor bij ongeveer 10% van de vrouwen. Naast lichamelijke klachten heeft deze aandoening ook een behoorlijke invloed op het sociale leven en de dagelijkse activiteiten. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is een aandoening waarvoor medische oplossingen bestaan. Iets wat bij een grote groep vrouwen nog niet bekend is. De medische naam voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is menorragie.

Meer informatie

Meer weten over hevige menstruatieklachten? Kijk dan op deze website van Santeon >>

Digitale keuzehulp helpt kiezen

Met een digitale keuzehulp geeft de afdeling gynaecologie van CWZ haar patiënten nóg beter inzicht in hun mogelijkheden. In vijf stappen ziet de patiënt direct de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen van elke optie. Aan de hand van enkele vragen en in overleg met de gynaecoloog, kan zij vervolgens een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij haar past.

Keuzehulp bij 3 aandoeningen
Sinds april 2017 werken de zorgverleners op de polikliniek gynaecologie voor de volgende aandoeningen met de keuzehulp: vleesbomen, hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, en verwijderen van de baarmoeder. Maar liefst 75% van de vrouwen vult de lijst in. Gynaecoloog Jan de Kruif hoort veel positieve reacties na het gebruik: ‘Mensen voelen zich door de keuzehulp goed geïnformeerd en kunnen daardoor ook een actieve rol pakken tijdens het consult. Bovendien neemt de stress over het nemen van de juiste beslissing af.

> Lees het interview met patiënt Kim van de Water

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.