Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Winnaars CWZ-wetenschapsprijs 2022

01 april 2022

Verpleegkundig onderzoek van kinderverpleegkundigen Esmée van Beek en Jikke Stevens wint de CWZ-wetenschapsprijs 2022.

Winnaars CWZ-wetenschapsprijs 2022 | CWZ Nijmegen

Verpleegkundig onderzoek van kinderverpleegkundigen Esmée van Beek en Jikke Stevens wint de CWZ-wetenschapsprijs 2022. 

Verpleegkundig onderzoek

Voor het eerst wist een verpleegkundig onderzoek tijdens de Wetenschapsavond op 31 maart de CWZ Wetenschapsprijs van 2022 in de wacht te slepen. Esmée van Beek en Jikke Stevens, verpleegkundigen van de afdeling kindergeneeskunde, namen de prijs in ontvangst voor hun evaluatieonderzoek naar het worried sign scoreformulier. Het onderzoek bewijst dat het geprotocolleerd implementeren van dit scoreformulier om het ‘niet-pluis-gevoel’ van zorgprofessionals, ouders en kinderen in kaart te brengen zorgt voor tijdige interventies, verbeteren van de kwaliteit van zorg en hogere patiënttevredenheid.

Verbinden van mensen en impact op de zorg

Marc Gomes vertelt namens de jury, bestaande uit afgevaardigden namens de raad van bestuur, vereniging medische staf, verpleegkundige staf, arts-assistenten en researchverpleegkundigen, waarom Esmée en Jikke de CWZ-wetenschapsprijs hebben gewonnen: ‘Op het eerste gezicht lijkt het een voor de hand liggend thema. Maar Esmée en Jikke hebben met dit onderzoek aangetoond dat het een zeer goede methode is om patiënten en hun naasten in verbinding te brengen met de zorgprofessional. Het heeft impact op de zorg omdat het zorgt voor tijdige interventies. Bovendien biedt het kansen omdat het op veel plekken in de zorg in de praktijk kan worden gebracht. Esmée en Jikke hebben deze boodschap op overtuigende wijze gebracht, op een manier die voor iedereen goed te volgen en te begrijpen was.’

Verbeteren van de (kind)zorg en hogere tevredenheid

Zorgen van ouders blijken een goede voorspeller van achteruitgang bij kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dit maakt dat ouders een belangrijke stem moeten hebben in het afgeven van een zogenaamd ‘worried sign’. Dat zijn ongebruikelijke zorgen omtrent het ziektebeloop, ofwel niet-pluis-gevoel. In CWZ werd het worried sign scoreformulier ontwikkeld en geïmplementeerd op de kinderafdeling. Esmée en Jikke evalueerden het scoreformulier door een combinatie van retrospectief dossieronderzoek en enquêtes onder zorgprofessionals, ouders en kinderen. Zorgprofessionals ervaarden dat het scoreformulier bijdraagt aan het eenvoudiger signaleren van zorgen, het vroegtijdig signaleren van achteruitgang, het tijdig inzetten van interventies en het verbeteren van kwaliteit van zorg. Ouders en kinderen voelen zich beter gehoord, bespreken gemakkelijker hun zorgen en zijn meer tevreden.

Genomineerden met onderzoeken over prostaatkanker en covid-19

De twee andere genomineerden voor de Wetenschapsprijs waren arts-onderzoeker Diederik Baas van het prostaatkanker expertisecentrum en samenwerkingsverband Prosper en Margot Visser, arts-onderzoeker longgeneeskunde.

Diederik toonde in zijn onderzoek (samen met een collega van Radboudumc) aan dat verdachte lymfeklieren op de PSMA-PET/CT scan voorafgaand aan een radicale prostatectomie met lymfeklierdissectie samenhangt met de kans op een terugkeer van prostaatkanker als deze klieren daadwerkelijk uitzaaiingen blijken te zijn. Hierdoor kunnen patiënten zowel voor als na de operatie beter worden voorgelicht over het te verwachten beloop van de ziekte.

Aan het begin van de coronapandemie ontdekten CWZ-onderzoekers dat patiënten met COVID-19 in het CWZ een fors vitamine K-tekort hadden vergeleken met patiënten zonder corona. Het vervolgonderzoek van Margot moest antwoord geven op de vraag: kun je dit tekort beïnvloeden door COVID-patiënten extra vitamine K te geven, en is dat dan veilig? Die vragen heeft Margot met ‘ja’ beantwoord. Bijzonder is dat dit een zelf- geïnitieerde klinische studie was, waarbij opgenomen patiënten zijn geïncludeerd.

Veel talent in huis

CWZ kan terugkijken op een succesvolle online Wetenschapsavond met veel kijkers en presentaties met gevarieerde typen onderzoek. Sander Koëter, orthopedisch chirurg en manager van het Research Support Office, kon tijdens zijn opening van de avond vertellen dat onderzoekers van CWZ in 2021 verantwoordelijk waren voor bijna 300 wetenschappelijke publicaties. Ook haalde hij een aantal bijzondere resultaten aan zoals de promotie rondom een onderzoek over een betere behandeling van een instabiele knieschijf en grote subsidies die zijn toegekend voor onderzoek naar prostaatkanker en schouderzorg. Ook volgens Marc Gomes kan CWZ trots zijn: ‘Deze avond laat zien dat we veel wetenschappelijk talent in huis hebben om nu en in de toekomst het topklinisch profiel van ons ziekenhuis verder vorm te geven.’