Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Wens vervuld met dank aan IC-verpleegkundige

30 mei 2018

Meneer Straatman (83) kon eindelijk weer een middagje naar huis, met dank aan verpleegkundige Tycho.

Afgelopen maandag was een bijzondere middag voor meneer Straatman (83). Met dank aan intensive care verpleegkundige Tycho Lok (rechts op de foto), kon hij na twee heftige maanden in CWZ weer een middagje naar huis.

Opkikker
Naast verpleegkundige in CWZ, is Tycho ook vrijwilliger en coördinator bij de WensenAmbulance. Dit is een organisatie die chronisch zieke mensen of mensen die niet meer lang te leven hebben, helpt bij het vervullen van hun (laatste) wens. Tycho leerde meneer Straatman een paar weken geleden kennen als patiënt op de intensive care in CWZ. Tycho: ‘Toen ik voor het eerst bij meneer Straatman op de kamer kwam, zag het er somber uit. Hij had een heftige periode achter de rug en zat er een beetje doorheen. Ik wilde hem graag een opkikker geven, dus ik ben gaan kijken hoe’, aldus Tycho. 

Naar huis
Toen meneer Straatman de vraag kreeg wat hem zou kunnen opvrolijken, vertelde hij dat hij graag weer eens naar zijn huis in Groesbeek zou willen. In overleg met de familie en de artsen in CWZ, had Tycho al snel met de WensenAmbulance geregeld dat zijn patiënt, onder begeleiding, een middag naar huis mocht. Tycho vertelt: ‘De ambulance wordt altijd aangepast aan de patiënt. Omdat meneer op de intensive care lag, moest er bewakingsapparatuur mee, en voorzieningen voor eventuele calamiteiten. Samen met mijn collega heb ik meneer Straatman in CWZ opgehaald en per ambulance naar zijn huis in Groesbeek vervoerd.’

Genoten
Door het mooie weer kon meneer Straatman een middag doorbrengen in zijn tuin, waar hij genoot van het prachtige uitzicht. ‘Het was fijn om weer even thuis te zijn, echt geweldig. Het deed me heel goed en ik kreeg er positieve energie van’, aldus meneer Straatman. Ook Tycho kijkt erg positief terug op de middag: ‘Mooi om te zien hoe iemand opknapt van zo’n middag. Ik hoop dat hij er nog lang van kan nagenieten.’

Eerste keer
Tycho is al zes jaar vrijwilliger bij de WensenAmbulance, waarvan vier jaar ook coördinator. Toch is dit de eerste keer dat de WensenAmbulance een wens van een IC-patiënt uit CWZ heeft vervuld. Als het aan Tycho ligt, was dit zeker niet de laatste keer: ‘Het was heel leuk om mijn werk als vrijwilliger te combineren met mijn baan als IC-verpleegkundige. Hopelijk kunnen we vanuit de WensenAmbulance nog vaker iets betekenen voor patiënten in CWZ’, aldus Tycho.

Meer informatie
Jaarlijks maakt de WensenAmbulance gemiddeld 50 tot 60 ritten, waarmee zij wensen van patiënten vervullen. Kijk voor meer informatie op hun website.