Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Voorkom vallen, dat scheelt veel leed

30 september 2022

Elke 5 minuten belandt in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp. 3 oktober start de jaarlijkse valpreventieweek.

Vallen voorkomen (foto huisarts.bsl.nl)

Elke 5 minuten belandt in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp. Vallen kan grote gevolgen hebben. Van lichamelijk letsel tot angst en isolement van ouderen. Extra aandacht voor het voorkomen ervan is dus belangrijk. 3 oktober start de jaarlijkse valpreventieweek

Bewegen tijdens ziekenhuisopname

Geriatrie fysiotherapeute Danique Smits helpt kwetsbare ouderen in CWZ bij het verkleinen van de kans op vallen. Zij ondersteunt hen tijdens de ziekenhuisopname bij het weer bewegen, zodat zij sneller herstellen en thuis weer zo goed mogelijk uit de voeten kunnen. Danique: ‘Valpreventie is daarbij een belangrijk onderwerp. Ik bespreek uitgebreid met de patiënt hoe die zich thuis beweegt. In het ziekenhuis zetten we de eerste stappen door samen veilig te oefenen. Met uit bed gaan, op een stoel gaan zitten en stukjes lopen.’

Tips om een val te voorkomen

Ook in de eigen omgeving kunnen mensen veel doen om een val te voorkomen. Danique Smits geeft tips.

  • Pas de omgeving aan.
  • Zorg ervoor dat uw omgeving veilig is. Dat betekent geen oneffen of gladde vloeren. Zorg er ook voor dat er zo min mogelijk voorwerpen in de weg staan en zorg voor goede verlichting. Loop niet over natte vloeren, vermijd kleedjes en gebruik meubels in huis niet als steun.  
  • Draag goede schoenen en kleding. Schoenen moeten goed passen en stevig zijn. Het liefst met ruwe zolen. Loop niet op sokken door het huis! Ook kunt u ervoor zorgen dat uw kleding niet over de grond sleept. Zo voorkomt u dat u erop stapt en valt.
  • Zorg ervoor dat u uw bril en hoorapparaten draagt als u gaat lopen. Loop voorzichtig. Zorg ervoor dat u altijd uw loophulpmiddel meeneemt als u gaat wandelen. Neem daarnaast ook de tijd om u te verplaatsen. Gehaast zijn verhoogt namelijk het risico op een val.
  • Train uw spieren en evenwicht. Trainen maakt de kans op een val een stuk minder. Er zijn veel goede oefeningen om uw evenwicht en spierkracht aanzienlijk te verbeteren. Indien gewenst kan u hiervoor contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt.
  • Eet gezond. Door gezond te eten krijgt u de goede voedingsstoffen binnen om uw spieren sterk te houden. Eiwitten en vitamine D zijn het meest van belang.

In CWZ is vitaal & bewegen een speerpunt.

Bron foto bovenaan de pagina: huisarts.bsl.nl