Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Veel mensen met huidklachten blijven bij huisarts dankzij teleconsult

22 augustus 2019
Dermatoloog beoordeelt huidaandoening op afstand voor huisarts | CWZ Nijmegen

Is het een insectenbeet? Een schimmelinfectie? Of toch eczeem? Al een aantal jaar kunnen huisartsen in de regio digitaal advies vragen aan de CWZ-dermatoloog. Dat werkt uitstekend. Veel mensen hoeven met hun klacht niet meer naar het ziekenhuis.

Foto insturen

Het is heel eenvoudig. De huisarts maakt een foto van de huidaandoening en stuurt deze via een beveiligd systeem naar dermatologie. De dermatoloog beoordeelt de vraag binnen 3 dagen en vaak zelfs al dezelfde dag. Hij kijkt of de kwaliteit van de foto goed is, neemt het beeld onder de loep en stelt vast wat er aan de hand is. Daarna stuurt hij de huisarts digitaal zijn advies. Dat kan variëren van ‘je kunt het beste de volgende behandeling inzetten’ tot ‘verwijs de patiënt toch maar naar de dermatoloog’.

Geen eigen risico aanspreken

Dermatoloog Bert van Bergen was een van de pioniers van deze service. ‘Het gaat inmiddels om 1.600 adviezen per jaar. In 80% van de gevallen vinden we een verwijzing naar het ziekenhuis niet nodig. Heel fijn voor die mensen, want het bespaart ze een rit naar CWZ. Bovendien hoeven ze hun eigen risico niet aan te spreken, omdat ze geen ziekenhuiszorg maar huisartsenzorg krijgen. Mocht de behandeling bij de huisarts niet lukken, dan kunnen ze natuurlijk alsnog bij ons terecht.’ Hij merkt dat de huisartsen heel tevreden zijn over deze voorziening. ‘Ze sturen steeds meer vragen in. Het is een hele gemakkelijke manier van overleg. Voordeel voor ons is, dat een beoordeling op afstand minder tijd kost dan een consult op de poli.

Ook voor ouderen in verpleeghuizen

Dermatoloog en medisch manager Hans Alkemade zou het toejuichen als ook verpleeghuisartsen teleconsulten zouden gaan gebruiken. ‘Ouderen in verpleeghuizen krijgen nu niet altijd goede zorg bij bijvoorbeeld jeukende huidaandoeningen of huidkanker. Het wordt vaak niet herkend. Iemand met een huidprobleem op hoge leeftijd verwijzen naar het ziekenhuis is ook nog eens heel veel gedoe. Dus gebeurt het niet altijd. Het zou geweldig zijn als ook deze artsen ons op afstand om advies vragen. Dan kunnen hun cliënten thuis blijven, maar krijgen ze wel de zorg die ze nodig hebben. We gaan hierover in gesprek met de zorgverzekeraars.’

Verdachte huidafwijkingen

Teledermatologie is geschikt voor vrijwel alle huidaandoeningen. Van Bergen: ‘Gepigmenteerde huidafwijkingen zijn niet goed op een foto te beoordelen. Er is dan ook afgesproken dat deze per definitie niet geschikt zijn voor teleconsultatie. Als huisartsen vermoeden dat het een melanoom is, sturen ze de patiënt direct door naar ons.’ Op het terrein van huidkanker loopt er nu in de regio een proef ‘verdachte huidafwijkingen’. Alkemade: ‘Daar bekijken we of huisartsen bij eenvoudige soorten van huidkanker zelf biopten kunnen nemen en kleine operaties kunnen doen. Ook hier is het doel om mensen alleen naar het ziekenhuis te verwijzen wanneer het echt nodig is.’

CWZ-ambitie juiste zorg op de juiste plek

Dit is een voorbeeld van onze ambitie om de juiste zorg op de juiste plek te geven: als het kan bij hen thuis, bij de huisarts, in het verpleeghuis of op een buitenpoli van CWZ. Ons streven is alleen verwijzen naar het ziekenhuis als het nodig is. Daarvoor werken we nauw samen met zorgpartners in de regio en maken we gebruik van e-health innovaties.