Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Tamara van Ark neemt persoonlijk Santeon boek in ontvangst

21 januari 2021

Het boek gaat over ‘Waardegedreven zorg, droom of werkelijkheid’.

‘Waardegedreven zorg, droom of werkelijkheid’

Donderdag 21 januari nam Tamara van Ark, demissionair minister voor medische zorg en sport, het Santeon boek ‘Waardegedreven zorg, droom of werkelijkheid’ in ontvangst uit handen van de initiators en hoofdredacteuren van het boek. In het boek reflecteren een dertigtal ervaringsdeskundigen op tien jaar ervaring met waardegedreven zorg binnen de Santeon ziekenhuizen. Naast successen en uitdagingen voor de toekomst komen ook de risico’s en valkuilen in aan bod. Het boek is een antwoord op de toenemende interesse bij professionals binnen en buiten de Santeon ziekenhuizen om met waardegedreven zorg aan de slag te gaan.

Tamara van Ark over het boek:

‘Door de vele voorbeelden en concrete situaties maakt het boek goed inzichtelijk welke winst we op dit gebied kunnen behalen. Vanuit het ministerie ondersteunen we deze ambitie volledig.’

Ervaringen en (kritische) reflectie

In het boek delen ervaringsdeskundigen, van binnen en buiten Santeon, hun ervaringen met waardegedreven zorg en reflecteren op het thema. Het geeft de lezer een inkijk hoe de Santeon ziekenhuizen invulling geven aan waarde- en datagedreven zorg. Hierbij worden tien transformaties in de zorg beschreven die nodig zijn om echt waarde toe te kunnen voegen.

Het boek is ook een kritische reflectie. Bestuurders, wetenschappers, artsen, verpleegkundig specialisten, programmamanagers, projectleiders, onderzoekers en vele anderen vertellen over de successen en geleerde lessen. Maar ook over de risico’s van waardegedreven zorg, de vele barrières die nog beslecht moeten worden en wat volgens hen nodig is voor de toekomst.

Ale Houtsma, voorzitter raad van bestuur CWZ:

'Mijn stelling is: echte waardegedreven zorg binnen ziekenhuizen bestaat niet. De patiënt verblijft maar een beperkt deel van haar of zijn leven binnen de muren van het ziekenhuis. Als we dus waarde willen toevoegen - in termen van kwaliteit, uitkomsten en kosten - dan móeten we ook echt naar de hele keten kijken, vanuit het perspectief van de patiënt. Dit boek geeft een mooie dwarsdoorsnede van de manier waarop wij als Canisius Wilhelmina Ziekenhuis samen met de andere Santeon ziekenhuizen daarmee bezig zijn.'

Verkrijgbaarheid

Inmiddels is een eerste oplage van het boek binnen de Santeon ziekenhuizen verspreid en enthousiast ontvangen. Vanwege de positieve reacties verschijnt binnenkort een tweede druk die (tegen betaling) algemeen verkrijgbaar is. Ga naar de website van Santeon voor meer informatie over waardegedreven zorg.

Over Santeon

De Santeon ziekenhuizen werken ruim tien jaar intensief met elkaar samen aan waardegedreven zorg. Centraal binnen het netwerk staan het optimaliseren van de kwaliteit van zorg, het continu verbeteren van zorgprocessen en de aandacht voor kostenbeheersing.