Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Snel en pijnloos oogonderzoek fundoscopie nu ook op spoedeisende hulp CWZ

16 mei 2023

Vanaf deze week maakt de SEH gebruik van ‘state of the art’ apparatuur voor het uitvoeren van een fundoscopie. Voor de patiënt is dit onderzoek minder belastend.

Fundoscopie | CWZ Nijmegen

Vanaf deze week maakt de Spoedeisende Hulp (SEH) van CWZ gebruik van ‘state of the art’ apparatuur voor het uitvoeren van een fundoscopie. Met een fundoscopie kan de arts de binnenkant van het oog bekijken waarbij je onder andere aan de bloedvaten van het netvlies kunt zien of er sprake is van heel hoge bloedruk. Voor de patiënt is dit onderzoek minder belastend.

Risico’s patiënt verkleinen

CWZ plaatst de nieuwe fundoscopie apparatuur op de SEH om spoedpatiënten die binnenkomen met heel hoge bloeddruk sneller en efficiënter te behandelen. Extreem hoge bloedruk levert een aantal risico’s op. Zo kunnen hart en hersenen te hoge bloedruk niet aan maar ook kleinere vaten zoals de nieren kunnen beschadigd raken. Daarom moet extreem hoge bloedruk snel omlaag.

Sneller diagnose stellen

Normaal voert een oogarts dit onderzoek uit maar de nieuwe apparatuur maakt het mogelijk dit onderzoek op de SEH zelf te doen bij spoedpatiënten. De diagnose wordt dan sneller gesteld en de patiënt meteen behandeld. Hierdoor is er minder risico op complicaties door te hoge bloedruk. De oogarts kan op afstand via het patiëntendossier meekijken met de resultaten van het onderzoek.

‘State of the art’ apparatuur

Bastiaan van den Steen, SEH arts CWZ: ‘We hebben bewust gekozen voor de beste apparatuur die voor een fundoscopie beschikbaar is. Binnen drie minuten kunnen we de diagnose stellen. Hierdoor kunnen patiënten vanaf de SEH snel doorstromen naar andere afdelingen. Zo voorkomen we onnodige drukte op de SEH en verminderen we het risico op tijdelijke sluiting van de SEH. Bovendien kunnen we de nieuwe apparatuur heel gemakkelijk koppelen aan onze eigen systemen. Hiermee lopen we voorop in de nieuwe ontwikkelingen voor deze groep patiënten.’

Voordelen voor patiënt

Een fundoscopie is een voor de patiënt kort en pijnloos onderzoek. Bijkomend voordeel is dat met de nieuwe apparatuur geen pupil verwijdende druppels meer nodig zijn. De patiënt heeft dus geen hinder meer van beperkt zicht na het onderzoek. Bij een fundoscopie bekijkt de arts met een lichtje en een oogspiegel de binnenkant van het oog. Naast het snel vaststellen van extreem hoge bloedruk kunnen bijvoorbeeld ook netvliesklachten worden onderzocht zoals maculadegeneratie, een maculagat of netvliesloslating.