Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Prostaatkankeroperaties scoren goed in landelijke vergelijking

21 november 2019
Uroloog en OK-assistent bij robotoperatie | CWZ Nijmegen

De behandeling van prostaatkanker in CWZ samen met het Catharina Ziekenhuis en Radboudumc heeft een opvallend hoge notering in de landelijke vergelijking van Elsevier die vorige week uitkwam. CWZ-uroloog Rik Somford: ‘We voeren in 2019 meer dan 300 prostaatverwijderingen uit en dat is meer dan 3 keer zo veel als de landelijke minimumnorm (100 operaties per jaar). Hiermee behoren we tot de top 3 van Nederland.’

Concentratie in Prosper

Hoe meer operaties een centrum uitvoert, hoe meer ervaring en routine er is en dat komt de kwaliteit ten goede. CWZ werkt rond de prostaatverwijderingen samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Radboudumc onder de naam Prosper. Patiënten worden voor een prostaatverwijdering een paar dagen opgenomen op Prosper-locatie CWZ, waar alle robot-geassisteerde prostaatkankeroperaties binnen het samenwerkingsverband plaatsvinden. Mannen komen voor de behandeling uit het hele land: meer dan de helft van de patiënten is afkomstig van buiten de regio Nijmegen. ‘We hebben ervoor gekozen om deze complexe behandeling te concentreren zodat we met elkaar veel meer ervaring opdoen en in staat zijn om de kwaliteit van de zorg continu te verbeteren. Dat zien we in onze resultaten en daar zijn we trots op!’ aldus Somford.

Koploperziekenhuis

Patiënten beoordelen de zorgverlening van Prosper met 8,5+ en alle urologen die bij Prosper werken krijgen een 9+ volgens de beoordelingen op Zorgkaart Nederland. ‘Vanwege onze grote ervaring met robot geassisteerde prostaatoperaties zijn wij door de ProstaatKankerStichting (PKS), zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) hebben Prosper geselecteerd als koploperziekenhuis voor prostaatkankeroperaties. We zijn ervan overtuigd dat verregaande concentratie van robotoperaties samen met structurele kwaliteitsanalyse, wetenschappelijk onderzoek en een zelfkritische attitude helpen in de verdere perfectionering van robot-geassisteerde prostaatoperaties,’ aldus CWZ-uroloog en docent robotchirurgie Jean-Paul van Basten.

CWZ-ambitie topklinische zorg

Het prostaatkankercentrum is een voorbeeld van onze ambitie om topklinische zorg te geven. In CWZ investeren we in wetenschap, medische innovatie, opleiding en unieke expertises, waardoor we goede professionals aantrekken en behouden.