Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Promotie Willem Jan van Weelden en Erato Buisman

16 februari 2023

Vorige week zijn Willem Jan van Weelden, AIOS gynaecologie, en Erato Buisman, arts-assistent gynaecologie, beiden gepromoveerd.

Vorige week zijn Willem Jan van Weelden, AIOS gynaecologie, en Erato Buisman, arts-assistent gynaecologie, beiden gepromoveerd. Willem Jan onderzocht de rol van hormonen oestrogeen en progesteron bij baarmoederkanker. Erato verdiepte zich in patient-centered pijnstilling tijdens IVF-puncties, één van de mogelijke behandelingen bij ongewenste kinderloosheid.

Promotie van Willem Jan van Weelden

Behandeling met hormonen bij baarmoederkanker

Het onderzoek van Willem Jan van Weelden gaat over het beter kunnen voorspellen bij welke vrouwen met baarmoederkanker behandeling met hormonen effectief is. Oestrogeen en progesteron zijn belangrijke hormonen en voeren hun werking uit via de oestrogeenreceptor en de progesteronreceptor. Hoe meer receptoren, hoe beter de prognose en hoe beter het effect van hormoontherapie. In zijn proefschrift heeft Willem Jan de beste afkapwaarden (de waarden vanaf waar behandeling met hormonen effectief is) van de receptoren vastgesteld.

Op reis naar verschillende centra

Willem Jan bezocht verschillende centra in zowel Nederland als Noorwegen om gegevens te verzamelen en stukjes tumorweefsel te onderzoeken. ‘Een reis naar Japan was één van de hoogtepunten, waar ik naartoe ging voor een gynaecologisch congres.’ Twee jaar lang heeft Willem Jan fulltime onderzoek gedaan, in 2018 en 2019. Daarna heeft hij de opleiding tot gynaecoloog en het afronden van zijn promotie gecombineerd. ‘Dat was een uitdagende en ook leuke periode waarbij ik de vrouwen uit mijn onderzoek soms de volgende dag op de poli zag.’

Hoe ziet de toekomst eruit voor Willem Jan?

Na deze promotie blijft Willem Jan werken in CWZ als gynaecoloog. Hij wil graag, samen met collega’s in het Radboudumc, doorgaan met onderzoek naar baarmoederkanker.

Promotie van Erato Buisman

Pijnstilling tijdens IVF-puncties

Het proefschrift van Erato Buisman toont onder andere aan dat het gebruik van een dunnere punctienaald pijn vermindert tijdens het uitvoeren van IVF-puncties. Bij gebruik van een normale punctienaald vindt één op de drie vrouwen de pijn ernstig. Bij een dunnere naald daalt dit naar één op de tien. Daarnaast hadden vrouwen minder pijn tot twee dagen na de punctie en hadden zij minder pijnstilling nodig tijdens de punctie en op de derde dag na de punctie.

Ontzettend trots

Erato is ontzettend trots op het eindresultaat en de klinische ervaring die ze tegelijkertijd heeft opgedaan.  ‘Een hoogtepunt was toen ik de mooie resultaten van één van onze onderzoeken zag. Fantastisch dat we zo’n groot verschil hebben kunnen maken voor onze patiënten.’ Het onderzoek is geïnitieerd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis en uitgevoerd in samenwerking met het Radboudumc.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Erato?

Op dit moment is Erato zwanger. Zij gaat eerst met verlof en begin 2024 mag zij de opleiding tot gynaecoloog starten bij het Radboudumc.