Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Promotie Lotte Hamel: combinatie van medicijnen verbetert resultaat bij behandeling miskraam

09 september 2022

Lotte Hamel promoveert vandaag op haar veelgeprezen studie naar de behandeling naar miskramen met een combinatie van de medicijnen misoprostol en mifepriston. Ze voerde dit uit in een samenwerking tussen CWZ en het Radboudumc.

Lotte Hamel | CWZ Nijmegen

Lotte Hamel promoveert vandaag op haar veelgeprezen studie naar de behandeling naar miskramen met een combinatie van de medicijnen misoprostol en mifepriston. Ze voerde dit uit in een samenwerking tussen CWZ en het Radboudumc. Per 1 januari ’23 start Lotte met de opleiding tot gynaecoloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Curettage voorkomen

Lotte onderzocht de afgelopen jaren een alternatief voor curettage bij een niet-vitale zwangerschap (een miskraam die in de baarmoeder blijft zitten) door een combinatie van twee medicijnen, misoprostol en mifepriston. 10-28% van alle zwangerschappen eindigt vroegtijdig in de eerste drie maanden. Bij 50% van deze gevallen komt een spontane miskraam niet op gang, waarna er vaak operatief wordt ingegrepen. De combinatie van misoprostol en mifepriston blijkt de beste manier om een natuurlijke miskraam na te bootsen. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak een operatie te ondergaan, treden er minder complicaties bij hen op en zijn hun kosten lager.

CWZ werkt nu al met deze methode en in 2020 is de combinatie van de twee medicijnen opgenomen in de richtlijn bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Het onderzoek wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars.

Soms alsnog spontaan

De resultaten van de studie zijn gemeten na een wachttijd van een week tussen het vaststellen van de niet-vitale zwangerschap en het starten van de behandeling. Een wachttijd van vijf dagen is vooralsnog in Nederland verplicht voor een abortus bij een vitale zwangerschap, maar niet bij een niet-vitale zwangerschap. ‘Toch pleit ik voor de wachttijd, ook als de zwangerschap is gestopt met ontwikkelen’, lichtte Lotte recent toe in een interview met het Radboudumc. ‘In de helft van de gevallen komt een miskraam alsnog spontaan op gang tijdens de wachttijd. Het lichaam regelt de miskraam dan zelf en medicijnen zijn niet nodig. Ik denk dat dit voor vrouwen beter is voor de verwerking.’

Meer informatie

Eerdere berichten over het onderzoek van Lotte Hamel: