Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Podcast ‘Bewegen als medicijn’

11 mei 2021

Onze leefstijl leidt tot gezondheidsproblemen. We eten ongezond en bewegen te weinig. Hierdoor stijgen de zorgkosten. Is meer aandacht voor preventie, leefstijl en bewegen de oplossing voor dit maatschappelijk gezondheidsprobleem?

Jeroen Mooren en Irene Hendriks | CWZ Nijmegen

Nederland vergrijst. Steeds meer mensen hebben een chronische aandoening. Onze leefstijl leidt tot gezondheidsproblemen. We eten ongezond en bewegen te weinig. Hierdoor stijgen de zorgkosten. Is meer aandacht voor preventie, leefstijl en bewegen de oplossing voor dit maatschappelijk gezondheidsprobleem? En hoe doen we dat dan?

Leefstijl

In de nieuwe podcast van CWZ praat marketeer Marjolein de Grunt hierover met Irene Hendriks en Jeroen Mooren. Irene is al meer dan 10 jaar sportarts en medisch manager van sportgeneeskunde. Jeroen is sportarts in opleiding en was tot voor kort actief op het internationale topsporttoneel als judoka. We hebben het over hoe het komt dat onze leefstijl tot gezondheidsproblemen leidt.

Witte jassen-effect

Afgelopen maanden hebben Irene en Jeroen in de praktijk gezien dat de coronapandemie een verdere nadelige invloed heeft op onze gezondheid en leefstijl. Mensen zitten nu veel thuis achter de computer. Daardoor bewegen ze minder, worden ze wat strammer en zien Irene en Jeroen vaker pijnklachten. Er is ook goed nieuws: door het ‘witte jassen-effect’, ons netwerk en leefstijlinitiatieven kunnen zorgverleners van CWZ bijdragen aan de gezondheid van patiënten en de regio.

Samen bewegen

Om de conditie van mensen die een behandeling moeten ondergaan op peil te krijgen of houden, is CWZ van plan vóór de behandeling een persoonlijk beweegprogramma te gaan aanbieden. Naast dat de patiënt hierdoor fit de behandeling in wordt begeleid, wordt de kans op complicaties kleiner en herstellen mensen sneller. Dit wordt prevalidatie genoemd. Ook op het gebied van preventie en nazorg helpt CWZ met onder andere slimme digitale middelen patiënten om hun gezondheid in de gaten te houden, bij te sturen en hierover zelf de regie te houden.

Thuis begeleiden

Zo lanceert CWZ deze week een nieuwe CWZ Thuis Vitaal app samen met digitale partner Luscii. Patiënten die de afgelopen periode bij sportgeneeskunde zijn geweest worden hiervoor uitgenodigd. In de thuismonitoring app kunnen zij vragen over hun gezondheid beantwoorden. Op basis van de antwoorden krijgen zij direct een advies. Ook kunnen zij in de app persoonlijk contact leggen met een gezondheidsadviseur in CWZ voor deskundig gratis gezondheidsadvies, dat tijdens de testfase als erg waardevol werd ervaren. 

Podcast beluisteren

Nieuwsgierig naar de podcast ‘Bewegen als medicijn’? Beluister deze dan snel hier op SoundCloud.

Dat kan op twee manieren:

  1. via je webbrowser (geen registratie nodig) door op deze link te klikken: https://soundcloud.com/cwz_nijmegen/bewegen-als-medicijn/s-qMhpKU9DHSs
  2. via de SoundCloud app (te vinden in de App Store of Google Play Store)