Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Patiënt en zorgverleners blij met komst nieuwe dialyseapparatuur

05 februari 2024

Vanaf 15 januari heeft de dialyseafdeling in CWZ 33 nieuwe dialyseapparaten in gebruik genomen. De komst van de nieuwe dialysemachines biedt verbeteringen voor patiënten en dialyseverpleegkundigen.

Nieuwe dialyseapparatuur | CWZ Nijmegen

Vanaf 15 januari heeft de dialyseafdeling in CWZ 33 nieuwe dialyseapparaten in gebruik genomen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn de machines officieel geïntroduceerd op de afdeling. De komst van de nieuwe dialysemachines biedt verbeteringen voor patiënten én dialyseverpleegkundigen.

Gebruiksgemak en veiligheid

De nieuwe apparatuur is zeer gebruiksvriendelijk. Als de verpleegkundigen de machine klaarmaken, hoeven ze minder te draaien en te duwen. Ook zijn er minder stappen nodig om de machine te gebruiken. Minder handelingen maakt dat er tijdswinst ontstaat en er daarmee meer tijd is voor andere werkzaamheden. Tijdens de dialysebehandeling kan er zelfs van behandeling gewisseld worden als dat nodig is.

Weloverwogen traject

Afdelingshoofd Monja Sanders is heel tevreden met deze verbetering in de dialysezorg. 'De voorbereidingen voor deze innovatie is een proces van twee jaar geweest waarbij medewerkers en patiënten verschillende apparaten mochten uitproberen tijdens testperiodes. Daardoor is er een weloverwogen keuze voor deze apparatuur gemaakt. Als alle apparatuur in Nijmegen is vervangen, dan gaan we verder met de implementatie van de nieuwe apparaten in de wijkkliniek Druten. We hopen dat in maart alle oude apparaten ook in Druten zijn vervangen.'

Benieuwd geworden?

Bekijk dan de video hieronder. 

Self-care methode

De nieuwe apparatuur is ook makkelijk voor de patiënt te bedienen. Het beeldscherm kan naar hen toegedraaid worden, zodat patiënten zelf met een klok op het scherm zien hoe lang de behandeling nog duurt. Met de inzet van deze apparatuur is gestart met een selfcare methode wat betekent dat de patiënt meer betrokken is in de eigen behandeling. Een voorbeeld hiervan is dat de patiënt het apparaat zelf opbouwt. Hierdoor hebben patiënten meer controle over hun behandeling, wat hen helpt om de leefregels beter na te volgen.

Meer tijd voor de patiënt

De nieuwe apparaten zorgen voor tijdswinst bij de dialyseverpleegkundigen. Het apparaat is sneller gereed om de behandeling te starten. Wanneer de behandeling is voltooid, kan het apparaat met één druk op de knop zichzelf afsluiten, zodat de dialyseverpleegkundige kan afronden waar diegene mee bezig is. Hierdoor is er meer tijd voor persoonlijk contact met patiënten en om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Wat is dialyse?

Bij een dialysebehandeling worden afvalstoffen, zouten en vocht kunstmatig uit het lichaam verwijderd. De behandeling wordt ook wel hemodialyse genoemd.  Het bloed stroomt door de kunstnier en wordt gezuiverd. Het overtollige water en zout worden uit het lichaam gespoeld en raakt tegelijk afvalstoffen kwijt. Lees meer over een dialysebehandeling

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.