Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Na voetoperatie voortaan dezelfde dag naar huis

17 mei 2021

Een korte opname én hoge patiënttevredenheid (rapportcijfer 8,6) gaan goed samen.

Voetoperatie in dagbehandeling | CWZ Nijmegen

Wie een geplande voetoperatie ondergaat in CWZ, kan sinds kort meestal dezelfde dag al naar huis. Patiënten gaven tijdens de pilot de dagbehandeling een gemiddeld rapportcijfer van 8,6. Een korte opname én hoge patiënttevredenheid gaan dus goed samen.

Fijn en veilig

Orthopeed Jacco Jenner: ‘Voorheen was voor geplande voetoperaties een nachtje op de verpleegafdeling nodig. Nu kunnen we patiënten op de dag van de operatie naar huis laten gaan zodat ze thuis kunnen herstellen. Dat is fijn voor hen en beter ook voor het herstel, want eerder naar huis bevordert een snellere revalidatie. Het risico op infecties is thuis bovendien kleiner.’ De wens is om ook ongeplande voetoperaties (denk aan gebroken voet) in de toekomst in dagbehandeling te gaan doen.

Wondverzorging

Omdat de patiënt maar heel kort in het ziekenhuis is, is er extra aandacht nodig voor een goede voorbereiding bleek uit de pilot. ‘De voorlichting op de polikliniek en de informatie via de CWZ Zorgapp zijn verbeterd. Zo was er behoefte aan duidelijker informatie over de wondverzorging. Al vóór de operatie krijgen patiënten instructies over oefeningen (fysiotherapie). Eenmaal thuis geeft de app stap voor stap instructie en informatie op het juiste moment van het herstel. Zijn er nazorg of hulpmiddelen nodig, dan vragen we deze al voor de operatie aan, zodat alles is geregeld bij thuiskomst’, vertelt verpleegkundig specialist Keetie Kremers.

‘Geen moment zorgen’

Patricia van Hooff is ‘heel tevreden’ over de dagbehandeling. Zij werd eind maart geopereerd aan een scheefstand van de grote teen en meteen maar aan beide voeten tegelijk. ‘Van aankomst tot vertrek uit het ziekenhuis liep alles op rolletjes. Eenmaal thuis heb ik me geen moment zorgen gemaakt. Vooraf kreeg ik veel informatie waar ik op moest letten. Ik wist dat het verband er pas na 24 uur af mocht en dat de wond zou kunnen bloeden. Dat ik moest letten op trombose en mijn benen goed hoog moest leggen. Wanneer ik pijnstillers moest nemen en afbouwen, en wanneer ik moest bellen naar de afdeling. De uitleg in de folders en in de CWZ Zorgapp was perfect. Ik heb één klein verbeterpuntje. Na een week werd ik gebeld hoe het ging. Een telefoontje op de dag na de ingreep zou voor mij de kers op de taart zijn. Dan kun je ook die simpele vraag stellen waar je zelf niet gauw voor belt.’

Geoliede samenwerking

Orthopedie doet al sinds 2017 schouderoperaties en kruisbandoperaties in dagbehandeling. Binnenkort start er ook een pilot met bepaalde heupoperaties en knieoperaties. Jenner: ‘De verkorte opnames zijn mogelijk dankzij een hele strakke logistiek en een geoliede samenwerking tussen veel verschillende afdelingen. Samen met radiologie, de gipskamer, anesthesie en OK, fysiotherapie, apotheek, polikliniek, verpleegkundig specialist en B44 is het ons gelukt om een behandeltraject neer te zetten dat ideaal is voor de patiënt, hoog van kwaliteit én veilig.’

De voetoperaties in dagbehandeling zijn een mooi voorbeeld van hoe CWZ waardevolle en zinnige zorg levert en patiënten betrekt bij verbeteringen in de zorg.