Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Kleuters bezoeken Teddy Bear Hospital in CWZ

28 november 2018

‘Mijn knuffel heeft een appel vast in zijn buik!’ zegt een kleuter die zijn knuffel onderzoekt.

Teddy Bear Hospital | CWZ Nijmegen

‘Mijn knuffel heeft een appel vast in zijn buik!’ zegt een kleuter die als berendokter zijn knuffel onderzoekt. Ongeveer 100 kleuters van verschillende basisscholen kwamen met hun zieke knuffel naar het Teddy Bear Hospital. De kinderen worden zo minder angstig voor het ziekenhuis en studenten geneeskunde leren met kinderen omgaan.

Knuffelberenziekenhuis

Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij kleuters hun eigen teddybeer of knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Voor deze gelegenheid was het Auditorium van CWZ omgebouwd tot een knuffelberenziekenhuis. Samen met berendoktoren konden de kinderen de pijntjes en breuken van hun knuffels verhelpen.

Je knuffel beter maken

In de spreekkamer onderzocht het kind samen met de berendokter wat er met de knuffel aan de hand is. Knuffels hadden last van een gebroken arm, neuspijn of hoesten. Alle pijntjes en breuken werden na het onderzoek in de behandelruimte verholpen.

De kinderen konden van hun knuffel een röntgenfoto maken. Ze kregen over hun witte doktersjas een speciale blauwe jas aan, een hoofdkapje op, een mondkapje voor en ook speciale handschoenen aan. Als echte berendoktoren gingen ze aan de slag. Er werd hard gewerkt om de knuffels beter te maken. De knuffels kregen prikjes en werden aan het infuus gelegd. In volle concentratie werden kleurrijke pleisters geplakt op de plekken waar de knuffel pijn had. Naast de operaties en behandelingen die de kinderen hebben uitgevoerd, maakten de kinderen ‘toverdrankjes’ als medicijn. Andere knuffels kregen ook nog toversnoepjes of vitaminen.

‘Nu ben jij ook een berendokter’

Nadat de kinderen hun knuffel beter hebben gemaakt, mochten zij een echt berendokter diploma ophalen. Met rode wangen van plezier vertelden de kinderen hoe leuk ze het vonden om hun knuffel beter te maken.

Teddy Bear Hospital

Het Teddy Bear Hospital is een initiatief van de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA) en vindt jaarlijks in meerdere ziekenhuizen in Nederland plaats. ‘Het is goed dat ook gezonde kinderen met het ziekenhuis in aanraking komen’, vertelde berendokter Helen. Kleuters kunnen op een speelse manier kennis maken met het ziekenhuis en medisch personeel.

Op de website van kindergeneeskunde en de speciale kinderwebsite van CWZ is informatie te vinden speciaal gericht op kinderen. Klik hier voor foto's van de leuke dag.