Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Kinderlongarts vertelt scholieren over risico’s van vapen

23 januari 2024

'Het is voor jongeren heel moeilijk om née te zeggen tegen vapen. Daarom is het belangrijk dat ze de harde feiten kennen', vertelt CWZ-kinderlongarts Marianne Brouwer.

CWZ-kinderarts Marianne Brouwer geeft gastles op vmbo over risico's van vapen

Scholieren krijgen elke dag te maken met de verleiding van vapen. Met een e-sigaret (vape of vaper), inhaleer je een damp. Daarin zitten allerlei chemische stoffen, waaronder nicotine. Het lijkt onschuldig, maar alles wijst erop dat vapen net zo schadelijk is als roken. Zelfs nóg verslavender. Daarom is de campagne Vapen#jouwkeuze gestart, die docenten helpt bij voorlichting. Maar als een dokter vertelt over de gevaren, maakt dat natuurlijk meer indruk. Scholen kunnen de kinderlongartsen Marianne Brouwer en Ellen Croonen uitnodigen om een gastles te geven.

Van één vape kun je al verslaafd raken

Marianne gaf deze maand les aan de onderbouw van een vmbo-school in Brabant. 'Juist deze jonge groep willen we bereiken om te voorkomen dat ze gaan vapen en verslaafd raken. Ik vertel ze over de effecten van vapen en nicotine en  hoe de tabaksindustrie de vapes aantrekkelijk heeft gemaakt voor jongeren.  Dat je van het oproken van één vape al verslaafd kunt raken. En dan is vapen en roken geen keuze meer, maar kost het vooral heel veel geld en kunnen ze er ziek van worden. Uiteindelijk gaan 2 van de 3 jongeren door het vapen roken.’

Vertellen over de harde feiten

‘Het is voor jongeren heel moeilijk om née te zeggen tegen vapen. Daarom is het belangrijk dat ze de harde feiten kennen. Dat ze snappen wat de rol van de tabaksindustrie is. En dat ze weten wat nicotine-verslaving met je gezondheid doet’, aldus Marianne.

‘Hoe kan ik stoppen?’

Marianne: ‘De belangrijkste boodschap die de kinderen meenamen na de les is dat vapen slecht voor je is en dat je er niet aan moet beginnen. Verschillende kinderen waren er helaas al mee begonnen. Wat kan ik doen om te stoppen, vroegen ze me. Dat was heel knap van ze! Speciaal tijdens deze projectweken was ook het jongerenwerk MC aanwezig bij de gastles. Deze jongerenwerkers gaan de kinderen begeleiden met het stoppen.’

Preventie valt onder het speerpunt Vitaal & Bewegen van CWZ.