Thuis inchecken voor een meer ontspannen bezoek aan CWZ

06 juli 2022

Binnen de benadering van de juiste zorg op de juiste plek is het niet alleen de zorg zelf die dichter naar huis komt. Ook onderdelen van het proces er omheen kunnen steeds vaker thuis plaatsvinden, zoals het inchecken voor een afspraak op de polikliniek.

Patiënten van de meeste ziekenhuizen kunnen inzage krijgen in gedeelten van hun dossier via patiëntenportaals. In CWZ kan dat ook via het patiëntportaal MijnCWZ. Daarin zijn uitslagen direct zichtbaar, afspraken in het ziekenhuis en gedeelten van het verpleegkundig (en ook medisch) dossier.

Via dit portaal MijnCWZ kunnen mensen die een afspraak hebben op de polikliniek sinds kort thuis alvast inchecken via MijnCWZ. Een of twee dagen vóór de afspraak op de polikliniek, krijgen mensen een e-mail met het verzoek om vóór hun afspraak thuis alvast een aantal persoonlijke gegevens te controleren in het portaal. Als de gegevens niet kloppen, kunnen zij ze direct zelf aanpassen. Binnen een kwartier ontvangen mensen daarna een e-mail met een QR-code. Daarmee kunnen zij zich in het ziekenhuis versneld aanmelden bij een meldzuil. Komt iemand vaker in CWZ, dan hoeft hij niet telkens alle gegevens te controleren, maximaal één keer per half jaar is voldoende.

Op hun gemak op de bank

Online inchecken heeft verschillende voordelen, vertelt afdelingshoofd Bas Donderwinkel. ‘Thuis op de bank kunnen mensen op hun gemak de gegevens controleren en ontbrekende informatie erbij zoeken. Dat is prettiger dan bij de meldzuil in het ziekenhuis te moeten opzoeken hoe de huisarts ook alweer heet. Bovendien verloopt het aanmelden veel sneller. Patiënten zijn niet alleen zelf sneller klaar, het zorgt ervoor dat het hele aanmeldproces voor álle patiënten vlotter verloopt.

Positieve proef

Het online inchecken is afgelopen maand als proef gestart voor patiënten van een aantal poliklinieken. In deze periode werd hen gevraagd naar hun bevindingen. Omdat de reacties erg positief waren, voert CWZ online inchecken binnenkort in  voor het hele ziekenhuis. De mensen vinden het prettig om thuis hun gegevens te controleren: ‘Ik vind thuis je gegevens controleren rustiger dan in het ziekenhuis. Thuis heb je dat zo gedaan.

Betere en veiligere zorg

Volgens Norma, senior doktersassistent van de meldpunten is het ook vanuit privacy-oogpunt belangrijk om de gegevens vooraf goed te controleren: ‘Als patiënten voor het eerst bij ons komen, is het goed om te weten of alle gegevens die wij hebben ontvangen kloppen. Ook als iemand  langere tijd niet in CWZ is geweest, komt het weleens voor dat hij van huisarts is veranderd. Als dat niet wordt aangepast, dan kunnen uitslagen van onderzoeken en brieven bij de verkeerde huisarts terecht komen, terwijl de eigen huisarts niets ontvangt. Dit soort situaties zien we dan ook vaker terug bij het melden van incidenten tussen CWZ en zorgpartners. Online inchecken is dus niet alleen sneller maar zorgt ook voor vlot verlopende zorg én bescherming van privacy van de patiënt.’