Ambulancezorgprofessionals kijken live mee met dotterbehandeling in CWZ

12 februari 2020

Tijdens scholing door CWZ cardiologie zagen zo'n 40 ambulancemedewerkers live een dotterbehandeling. Hiermee zagen zij het verloop van de behandeling bij patiënten die ze vaak met spoed naar het ziekenhuis brengen. Zo kunnen zij patiënten al in de ambulance voorbereiden op wat hen te wachten gaat.

Bijscholing

Op 11 februari verzorgde CWZ cardiologie een scholing voor ambulancezorgprofessionals uit de hele regio. Via een rechtstreekse verbinding met de catheterisatiekamer waren zo’n 40 aanwezigen live getuige van een dotterbehandeling. Het publiek bestond voornamelijk uit ambulancezorgprofessionals die nu zelf konden zien hoe het patiënten verder vergaat, nadat zij ze met spoed naar het ziekenhuis hebben gebracht.

Acuut hartinfarct

CWZ vervult een belangrijke rol in de regio voor de acute hartpatiënt en beschikt over een geavanceerd interventiecentrum met ruime ervaring. Veelvuldig brengt de ambulance iemand met een acuut hartinfarct naar CWZ. Bij aankomst in het ziekenhuis worden deze patiënten snel gestabiliseerd en meestal volgt direct een dotterbehandeling om het bloedvat dat verstopt zat weer open te maken. Alleen speelt dit zich vaak af buiten het blikveld van de ambulancezorgprofessionals. Zij zijn dan al lang weer op weg naar een volgende patiënt. Tijdens deze scholing wordt stilgestaan bij het vervolgtraject. Met deze kennis kunnen zij patiënten in de ambulance al voorbereiden op wat ze mogelijk te wachten staat.

Samenwerking ambulance – ziekenhuis belangrijk

Interventiecardioloog Siyrous Hoseyni Guyomi voerde samen met zijn team de dotterbehandeling uit. ‘Bij het opvangen van acute patiënten is de samenwerking tussen ambulancedienst en ziekenhuis heel belangrijk. Deze scholing helpt ons onze zorg steeds weer te verbeteren.’ In de zaal beantwoordden interventiecardiologen Marc Gomes en Ton Oude Ophuis vragen uit het publiek. Omdat zij deze ingreep ook uitvoeren, konden zij putten uit hun eigen kennis en ervaring. De aanwezigen beoordeelden de scholing met een rapportcijfer 9 en reageerden enthousiast: ‘Dit helpt ons bij de beoordeling van het hartfilmpje in de ambulance. We krijgen voor onszelf en de patiënt beter inzicht wat er komt kijken bij een dotterbehandeling en over welke innovatieve techniek CWZ beschikt.’

Spoedzorgketen 24/7 paraat

CWZ is hét ziekenhuis voor de regio. De spoedzorgketen is daarbij erg belangrijk, CWZ biedt 24/7 spoedzorg, waaronder zorg voor hartpatiënten. De komende jaren willen we de spoedzorg samen met partners buiten het ziekenhuis naar een hoger plan tillen. Deze scholing is daar een van de vele onderdelen van.

Scholing voor kennisontwikkeling en betere afstemming

Regelmatig organiseert CWZ scholingen voor zorgverleners die buiten het ziekenhuis werken. De ziekenhuiszorg staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een hele keten, met zorg voor en ook na de ziekenhuisopname. Hierin ligt een belangrijke rol voor huisartsen, ambulancemedewerkers, thuiszorg of medewerkers van andere zorginstellingen zoals het Herstelcentrum of een verpleeghuis. Met scholing profiteren ook zij van de kennis over de meest recente specialistische ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat de zorg goed op elkaar aansluit.