Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Inpakmateriaal krijgt tweede kans

05 juli 2023

CWZ neemt weer een stap in de richting van zijn duurzame doelen. Het team van het operatiekamercomplex (OKC) begint met de gescheiden inzameling van geschat 11.500-15.500 kilogram Blue Wrap. De Blue Wrap wordt gebruikt om medische instrumenten in te verpakken, te steriliseren en vervolgens steriel te bewaren. Dit materiaal wordt regelmatig gewoonweg gezien als inpakpapier, maar dat is het zeker niet! Het is gemaakt van polypropyleen, een kunststof waar bijvoorbeeld ook de Billie Cups van zijn gemaakt.

CO2 besparing

Tot voor kort werd na het uitpakken van de instrumentensets de Blue Wrap bij het restafval afgevoerd en eindigde het in de verbrandingsoven. Nu wordt de Blue Wrap apart verzameld en naar De Paauw in Hengelo gebracht. Deze verwerker is gespecialiseerd in het recyclen van kunststoffen en gebruikt de Blue Wrap in de productie van diverse multi-use kunststof artikelen, waaronder de Blue Finn stoel van Vepa. De afvalinzamelaar geeft aan dat de recycling van Blue Wrap op deze manier een CO2-besparing van grofweg 35% oplevert ten opzichte van virgin kunststof vervaardigd uit olie. Naast deze CO2 besparing is het volume van het restafval volgens het OKC-team met grofweg 30% gedaald.

Een beter milieu begint bij jezelf

‘Het project ‘recyclen Blue Wrap’ past in de bredere inspanningen van CWZ om de impact van het ziekenhuis op het klimaat en milieu te verminderen’, zegt afdelingshoofd Monique Latta met gepaste trots. 'De enthousiaste samenwerking tussen het green team OKC, afdeling afval en milieu, inkoop, logistiek en de adviseur duurzaamheid van het ziekenhuis hebben ervoor gezorgd dat we deze resultaten hebben behaald. Een beter milieu begint bij onszelf. Deze verandering is hier een goed voorbeeld van’, aldus Monique. Duurzaamheid is één van de waarden van CWZ. Het initiatief wordt na een jaar geëvalueerd, hierna zal het ziekenhuis beslissen over een eventuele voortzetting. Wil je meer informatie over het initiatief, neem dan contact op met Twan Joosten, adviseur duurzaamheid van CWZ.