Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

In het nieuwe jaar geen wegwerpbekers meer in CWZ

23 december 2023

Door het verbannen van wegwerpbekers voorkomen we dat er jaarlijks 1.500.000 bekers bij het restafval belanden. We voldoen hiermee aan de Single-use plastic wetgeving die per 1 januari 2024 de wegwerpbeker grotendeels verbiedt. Het past bij ons streven naar duurzame zorg.

Wegwerpbekers weg | CWZ Nijmegen

Vanaf het nieuwe jaar zijn wegwerpbekers verleden tijd op alle locaties van CWZ. Zo voorkomen we dat er jaarlijks 1.500.000 bekers bij het restafval belanden. We voldoen hiermee aan de Single-use plastic wetgeving die per 1 januari 2024 de wegwerpbeker grotendeels verbiedt. Het past bij ons streven naar duurzame zorg. Wat betekent dit voor u?

Poliklinieken en onderzoeksafdelingen

Op deze afdelingen vindt u geen koffieautomaten en wegwerpbekers meer. We vragen patiënten en hun begeleiders zelf een flesje drinken mee te nemen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld op afdelingen waar patiënten moeten drinken voor een onderzoek.

Restaurant

In het restaurant schenken we koffie en thee in een kopje of glas. Hier betaalt u niet extra voor. Plastic flesjes die u hier koopt, kunt u na gebruik doneren aan de Vrienden van CWZ. Bezoekers van het restaurant kunnen ook water pakken bij de watertap-automaat en hiervoor een Billie-beker lenen bij de kassa.

Espressobar CWZ Paviljoen

Het CWZ Paviljoen werkt al ruim een jaar naar tevredenheid met de duurzame Billie Cup voor het afhalen van dranken (to go dranken). U betaalt 1 euro statiegeld voor die beker. Bij het inleveren krijgt u het geld terug. Het gebruik van één beker bespaart 500 kartonnen bekers.

Verpleegafdelingen

Op verpleegafdelingen is het wegwerpservies en -bestek al grotendeels verdwenen. Afwasbaar servies, bestek en glaswerk zijn hier de norm, zolang dit voor u en onze medewerkers veilig is. Zo niet, dan krijgt u nog een wegwerpbeker van ons.

Medewerkers

CWZ’ers gebruiken vanaf de jaarwisseling hun eigen beker voor het halen van koffie en thee bij de automaat. Een deel van de medewerkers deed dit overigens al. Een aantal afdelingen gaf het personeel met Sinterklaas of Kerst een mok met eigen naam. Medewerkers mogen ook een beker van huis meenemen.

Waarom deze maatregelen?

Met het verdwijnen van de wegwerpbeker waar dat kan, voldoet het ziekenhuis aan de wettelijke regels. Die gelden voor niet-zorggerelateerde ruimtes in het ziekenhuis, maar CWZ gaat nog een stap verder en kiest ervoor om de beker uit het héle ziekenhuis te verbannen. Zolang dit medisch verantwoord en hygiënisch haalbaar is. Deze stap sluit aan bij de inspanningen van het ziekenhuis om bij te dragen aan minder afval. Herbruikbaarheid wordt de norm.

‘Werpwerp is niet meer van deze tijd. Circulariteit staat daarom al langer hoog op de agenda van het ziekenhuis,’ vertelt Twan Joosten, coördinator duurzaamheid in CWZ. ‘Doel is onze negatieve impact op het milieu te verkleinen, waardoor we onze positieve impact op een gezonde maatschappij vergroten. Alle afdelingen zijn bezig met projecten om verspilling te voorkomen. Dat is hard nodig, want ziekenhuizen zijn door de zorg die wij leveren grootverbruikers van energie en materialen.’