Impact van de zorg
In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7-8% van de CO2-uitstoot, produceert 4% van het nationale afval, en verbruikt 13% van de grondstoffen. Ook belanden jaarlijks 190.000 kilogram medicijnresten in het water door medicijngebruik. Deze uitdagingen vragen om anders denken én doen, en om in te zetten op het vergroten van onze positieve impact op de volksgezondheid door onze negatieve impact op het milieu en klimaat te verkleinen.
Ambities
In CWZ zetten we ons in op de thema’s CO2-uitstoot, emissie van medicijnresten, circulair werken en gezonde leef- en werkomgeving, met als doelstellingen:
- Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in patiëntenzorg en werkgeverschap.
- Slim omgaan met mensen en middelen (zinnige zorg).
- Aandacht hebben voor de omgeving en het milieu.
- Aanmoedigen van een gezonde levensstijl bij patiënten en medewerkers.
- Streven naar verantwoorde bedrijfsvoering.
- Discipline tonen om doelen te halen en afspraken na te komen.
Green Teams & organisatie
In het ziekenhuis vinden we het belangrijk dat alle medewerkers van CWZ zich bewust zijn van duurzaamheid en hun steentje kunnen bijdragen binnen hun eigen werkgebied. Om dit doel te bereiken zijn er verschillende Green Teams opgericht die luisteren naar ideeën en suggesties van medewerkers uit de sector. Deze teams organiseren ook duurzame initiatieven. Hoeveel Green Teams zijn er? Wie zitten er in zo’n Green Team? Ook is er een duurzaamheidsadviseur aangesteld, Twan Joosten, om de duurzaamheidskar te trekken.
Volledig elektrisch wagenpark voor reguliere ritten bij CWZ
CWZ verwelkomde met trots de nieuwe elektrische Mercedes Sprinter. Deze vervangt onze laatste dieselvoertuigen voor reguliere transportritten. Dit is een belangrijke stap naar onze duurzame ambitie om te stoppen met het gebruik fossiele brandstoffen. De nieuwe Sprinter heeft een bereik van 170 km en wist u dat de batterij in slechts 20 minuten van 20% naar 80% kan worden opgeladen? Dit maakt de bus perfect voor onze dagelijkse logistieke taken. Lees het nieuwsbericht.
'Zorg voor het milieu is zorg voor de patiënt van morgen.'
Twan Joosten, adviseur duurzaamheid CWZ
Succesverhalen
Inmiddels heeft CWZ al diverse maatregelen doorgevoerd en daarnaast staat er nog veel meer op de planning. Bekijk in de video enkele van onze succesverhalen.
Meer duurzame projecten in CWZ
Inmiddels heeft CWZ al diverse maatregelen doorgevoerd en daarnaast staat er nog veel meer op de planning. Enkele van onze succesverhalen:
CWZ gaat voor recycling kinderluiers
Wist u dat ongeveer 35% van het restafval in CWZ eigenlijk recyclebaar is? Dat is zonde natuurlijk. Daarom zijn de kinderafdeling, neonatologie en verloskunde gestart met het gescheiden inzamelen van kinderluiers. Het gaat elk jaar om zo'n 12.500 kilogram afval, dus dat loont! Lees het nieuwsbericht.
Inpakmateriaal krijgt tweede kans
Het team van het operatiekamercomplex (OKC) is gestart met de gescheiden inzameling van geschat 11.500-15.500 kilogram Blue Wrap. De Blue Wrap wordt gebruikt om medische instrumenten in te verpakken, te steriliseren en vervolgens steriel te bewaren. Dit materiaal wordt regelmatig gewoonweg gezien als inpakpapier, maar dat is het zeker niet. Het is gemaakt van polypropyleen, een kunststof waar bijvoorbeeld ook onze Billie Cups van zijn gemaakt. Lees meer in het nieuwsbericht.
Teva retourbox
Voorheen konden patiënten ongebruikte medicijnen inleveren bij de balie van de CWZ apotheek, maar daar is verandering in gebracht. De apotheek heeft hiervoor namelijk een spiksplinternieuw inleverpunt ingericht door het plaatsen van een zogenoemde Teva Retourbox op het plein voor de apotheek. Apotheker Vincent Rijntjes: ‘Inzet van de Teva Retourbox kan een bijdrage leveren aan de publieke bewustwording en het gemak om oude medicijnen bij de apotheek in te leveren, zodat ze op een verantwoorde manier worden afgevoerd.’ Lees meer in het nieuwsbericht.
Oog(heelkunde) voor mens en milieu
Medewerkers van de afdeling oogheelkunde hebben hard gewerkt aan het terugdringen van de verspilling van medische materialen. Het resultaat: bij de 9.500 intravitreale injecties die jaarlijks plaatsvinden worden tegenwoordig sets gebruikt die alleen nog de hoognodige instrumenten en materialen bevatten. Ook behoort het gebruik van disposable jassen bij deze ingreep tot het verleden. Verder worden er bij de 3.500 staaroperaties die jaarlijks plaatsvinden geen stoelhoezen meer gebruikt maar kleinere afdeklakens.
duurzame(re) OK-kleding
Voor de medewerkers van het operatiekamercomplex (OKC) was de plasticverpakking om iedere OK-broek èn hes een doorn in het oog. CWZ besloot hier verandering in te brengen en vond de duurzame oplossing in andere OK-pakken, de Eco Medisuits. Met deze keuze behoort de individuele plastic verpakking nu definitief tot het verleden. De Eco Medisuits zijn (in tegenstelling tot de oude OK-pakken) ook nog eens vervaardigd uit gerecycled polyester. Hierdoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig in de productie wat bijdraagt aan een grotere milieuvriendelijkheid.
Naast het feit dat de Eco Medisuits natuurlijk voldoen aan de kwaliteitseisen, hebben ze een prima draagcomfort. Monique Latta (hoofd OK): “Het was een langdurig traject waar we een lange adem voor nodig hebben gehad maar we kunnen trots zijn op het resultaat wat we samen met logistiek, inkoop, infectiepreventie en de duurzaamheidscoördinator hebben bereikt”.
100% Groene Energie
Vanaf 2024 gaan we bij CWZ helemaal groen! We stappen over op 100% groene stroom, rechtstreeks afkomstig van Europese windmolens. In juni 2023 heeft Intrakoop, namens CWZ en 319 andere zorgorganisaties, een gloednieuw energiecontract voor 2024-2025 afgesloten. Deze gezamenlijke inkoop biedt voordelen, zoals het beperken van risico's bij stijgende energieprijzen en flexibiliteit in energievoorwaarden. Dankzij deze voordelen kunnen zorgorganisaties die flink investeren in duurzaamheid dat doen zonder boetes of hogere prijzen.
Meer weten over onze nieuwe, duurzame initiatieven? Of zoek je een stageplek of afstudeeropdracht in deze richting? Neem contact op met Twan Joosten, adviseur duurzaamheid CWZ.