Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Expertisecentrum schimmelinfecties wereldwijd voorop

29 december 2022

Steeds meer schimmels worden resistent voor de reguliere behandeling. Het CWZ expertisecentrum mycologie laat onderzoekers vanuit de hele wereld zien hoe wij dit probleem onderzoeken en aanpakken. Het centrum kreeg onlangs wederom een aantal belangrijke erkenningen die er binnen dit vakgebied te behalen zijn.

Schimmel | CWZ Nijmegen

Schimmels zijn onlangs door de WHO bestempeld als ‘upcoming threat’. Steeds meer schimmels worden namelijk resistent voor de reguliere behandeling. Dit is een groeiend probleem. Het CWZ expertisecentrum mycologie laat onderzoekers vanuit de hele wereld zien hoe wij dit probleem onderzoeken en aanpakken. Het centrum kreeg onlangs wederom een aantal belangrijke erkenningen die er binnen dit vakgebied te behalen zijn.

Alle expertise op één plek

Het ministerie van VWS erkende het expertisecentrum mycologie (schimmelinfecties) van het Radboudumc en CWZ onlangs opnieuw voor vijf jaar als expertisecentrum voor zeldzame ziekten. Eelco Meijer, arts-microbioloog in opleiding over de locatie CWZ: ‘Het verlengen van deze erkenning toont aan dat we in het expertisecentrum nog steeds voorop lopen qua kennis. We werken daar hard voor en zullen dat ook blijven doen om alle waardevolle kennis die we in ons ziekenhuis opdoen te waarborgen, maar ook te delen door consultering en onderzoek met onze samenwerkingspartners en andere internationale expertisecentra. ’

Andere nationale & internationale erkenningen

  • Referentietaak voor invasieve mycosen vanuit het RIVM.
  • Excellence Center en ‘diamond status’ van de European Federation of Medical Mycology (ECMM).
  • De WHO bestempelt het CWZ expertisecentrum mycologie als belangrijk voor wereldwijde resistentieproblematiek en uitbraken.

Onzichtbaar, maar 100% betrokken

Doordat steeds meer gist- en schimmelsoorten resistent worden kunnen we geïnfecteerde patiënten in veel gevallen niet meer goed behandelen. Dit is zorgelijk. Vooral omdat je in ziekenhuizen vaak te maken hebt met een groep mensen die vatbaar is voor schimmelinfecties. Hun afweersysteem is dan ook nog eens verzwakt, waardoor zo’n infectie grote gevolgen kan hebben voor iemands gezondheid.

Eelco legt uit: ‘Ik zie wat er nu allemaal mis gaat met resistentieproblematiek wereldwijd en wat het voor consequenties heeft voor patiënten. Wij als expertisecentrum hebben de taak om uit te zoeken hoe het bij ons zit, in de regio en de rest van Nederland. En wat we kunnen  doen om die resistentieproblematiek te begrijpen en tegen te gaan wereldwijd. In CWZ doen we al langer onderzoek naar schimmels die pas recent door de WHO als wereldwijd gevaarlijk zijn bestempeld. Dit blijft de komende jaren ons grootste aandachtspunt. Maar de kennis die wij als artsen-microbioloog opdoen in het expertisecentrum komt ook altijd ten goede van onze eigen patiënten. Wat wij voor ze doen blijft vaak onzichtbaar, maar achter de schermen zijn wij wel heel erg betrokken.’

Foto: Radboudumc